Linkovi

Na Mjesecu, Marsu i dalje od toga - 2004-01-16


Novim planom predsjednika Busha se poziva na čovjekov povratak na mjesec ne kasnije od 2020 godine, što će biti prvi povratak na površinu mjeseca od 1972. Krajnji cilj, rekao je predsjednik Bush, je omogućiti buduće istraživanje Marsa, pa i dalje.

BUSH: Poduzimamo putovanje u svemir zbog želje da se istraži i shvati svemir, što je dio našeg karaktera. Ta je potraga već donijela opipljive dobrobiti koje na bezbrojne načine poboljšavaju naš život.

One uključuju medicinsku tehnologiju kao što su procedure uzimanja jasnih slika tumora i drugih abnormalnosti, razvoj mašina za dijalizu bubrega, i pacemakeri koji se mogu programirati da prate fluktuacije otkucaja srca. Sateliti proizvedeni u programu istraživanja svemira su omogućili da se šalju i primaju televizijski, telefonski i internet signali iz bilo kojeg dijela svijeta. Pa i pored tolikih uspjeha, rekao je predsjednik Bush, toliko toga nam ostaje da istražimo i naučimo.

BUSH: Amerika nije proizvela novo sredstvo za unaprijeđenje čovjekovog istraživanja svemira u gotovo četvrt vijeka. Vrijeme je da Amerika poduzme sljedeći korak.

Sjedinjene države, rekao je predsjednik Bush, će pozvati i druge zemlje da podijele izazove i mogućnosti ove nove ere otkrića.

BUSH: Vizija koju iznosim danas je putovanje, ne utrka, i pozivam i druge zemlje da nam se pridruže na tom putovanju, u duhu suradnje i prijateljstva.

Robotske misije će služiti kao prethodnice. Pa ipak, naglasio je predsjednik Bush, mi trebamo sami vidjeti, istražiti, dodirnuti. Samo su ljudska bića sposobna da se prilagode na neizbježne neizvjesnosti putovanja u svemir.

XS
SM
MD
LG