Linkovi

Novo u svijetu filma - 2004-01-16


Američko Udruženje filmskih glumaca odlučilo je prije 10 godina da pored nesumnjivo značajne nagrade Oscar, uvede i poseban natječaj za najbolja glumačka ostvarenja - u kojem o nagradama odlučuju ljudi direktno iz profesije. Medju ovogodišnjim nominacijama izdvajaju se filmovi Mystic River i Station Agent, sa nominacijama u sve tri glavne kategorije, za glavnu i sporednu ulogu i za najbolji glumački ansambl.

Osim filmskih ovdje se za nagrade nominiraju i televizijske uloge, a po broju nominacija izdvojile su se serije West Wing, u kategoriji drame -sa 4 glumačke nominacije i Everybody Loves Raymond, sa 6 nominacija u kategoriji komedije. No vratimo se filmovima.

Ostvarenje reditelja Clinta Eastwooda MYSTIC RIVER je, kako kažu, jedan od najozbiljnijih kandidata i za Oscara, ali i na ovom natjecanju. Sean Penn je nominiran za najbolje ostvarenje, a Tim Robbins za sporednu ulogu. Osim toga, čitava glumačka ekipa je takodje nominirana za nagradu.

U filmu STATION AGENT, Peter Dinklage ima ulogu mrzovoljnog patuljka koji, medjutim, stvara brojna prijateljstva uprkos svom nastojanju da se zbog tjelesnog nedostatka distancira od ostalih ljudi.

Osim njega, i glumačkog ansambla u cjelini, za nagradu je nominirana i Patricia Clarkson, koja je nominaciju dobila i za ulogu u drugom filmu Pieces of April.

Od ostalih nominacija izdvajamo ekipu gotovo potpunih naturščika iz filma IN AMERIKA, potresne i duhovite sage o snalaženju novih useljenika u prvim danima u novom svijetu.

Daleko od Hollywooda, u sniježnoj Juti, otvoren je sinoć još jedan festival nezavisnog filma u organizaciji instituta Sundance, kojeg je osnovao i vodi čuveni Robert Redford. Na ovogodišnjem festivalu dominiraće, kako kaže selektor i direktor programa John Cooper, filmovi prvog autorskog talasa nakon 11. septembra, koji više ne govore o dobru i zlu, poput holivudskih filmova, nego nastoje da stvari istraže u svoj njihovoj dubini.

Zanimljivo je da se ove godine, prvi put u dvadesetogodišnjoj istoriji festivala, njegov osnivač Robert Redford pojavljuje i kao glumac u jednom od filmova u konkurenciji, u prvom osvarenju mladog reditelja Justina Hayte-a, Clearance.

Festival traje do 25. januara, a očekujese viče od 40 hiljada gledalaca, što je više od broja stanovnika grada Sundance-a.

XS
SM
MD
LG