Linkovi

Hag: Ante Marković svjedočio u slučaju Slobodana Miloševića - 2004-01-16


Bivši jugoslavenski predsjednik, a sada haški optuženik, Slobodan Milošević, nastavio je danas unakrsno ispitivanje posljednjeg premijera SFRJ, Ante Markovića, započeto oktobra prošle godine.

Milošević je više puta optužio Markovića za raspad bivše države, te da je u ljeto 1991. započeo rat protiv Slovenije, kada je sa funkcije saveznog premijera, naredio jedinicama JNA da intervenišu, nakon proglašenja slovenačke neovisnosti.

"Nije, nije tako", kaže Marković, koji je tvrdnje optuženog poricao argumentima da je savezna vlada tada naredila saveznoj policiji da, u saradnji s lako naoružanim pograničnim jedinicama JNA, uspostavi kontrolu nad graničnim prelazima u Sloveniji.

"Ni savezna policija, ni malobrojne pogranične vojne jedinice, medjutim, nisu upotrijebljene", rekao je Marković i zaključio da je "neko drugi naredio vojsci da izadje iz kasarni u Sloveniji, pa čak i u Hrvatskoj i da s tenkovima i topovima izvrše invaziju na Sloveniju. Savezna vlada to nije mogla da naredi jer nije imala nikakva ustavna ovlaštenja nad vojskom."

"To, izvinite, nije mogao donijeti niko drugi, nego onaj koji je imao pod kontrolom vojsku. A vojsku ste kontrolirali vi, gospodine Slobodane Miloševiću“

Posljednji premijer SFRJ je rekao da je dva dana po izbijanju sukoba sam otputovao u Sloveniju da bi "zaustavio besmisleni rat i spasio mlade vojnike JNA koji su u sukobe bili upućeni bez dovoljno hrane i vode", te da je u tome i uspio.

Svjedok optužbe ponovio je danas da su mu 1991. godine Milošević i Tudjman potvrdili da su se dogovorili o podjeli BiH, a Milošević je to negirao.

"Vi i Tudjman ste mi u odvojenim razgovorima potvrdili da ste se u Karadjordjevu dogovorili o podjeli BiH", rekao je Marković, ostajući pri iskazu koji je dao na početku svedočenja oktobra prošle godine.

Današnjim pojavljivanjem pred sudijama Haškog suda, zaključeno je svjedočenje posljednjeg jugoslavenskog premijera, Ante Markovića.

Proces protiv Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, te genocid u BiH, nastavlja se sutra.

XS
SM
MD
LG