Linkovi

Howard Dean - Iza njega stoji vojska mladih dobrovoljaca - 2004-01-16


Po mnogima vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata, bivši guverner savezne države Vermont, Howard Dean, nedjeljama se nalazio na vrhu popularnosti demokratskih glasača prema ispitivanjima javnog mnijenja. To ga je automatski učinilo i metom oštrih kritika ostalih kandidata - ali i izazvalo njegove mnoge kontraverzne i ishitrene komentare:

DEAN: Imate moć da ponovno preuzmete demokratsku stranku. Imate moć da vratite zemlju narodu!

Howard Dean zvuči ljutito dok vodi kampanju, a to odgovara i raspoloženju mnogih demokrata, kaže politički analitičar Larry Sabato s Univerziteta u Virginiji:

LARRY SABATO: Bijesni su na predsjendika Busha. Žestoko su protiv rata u Iraku. A jedino je Howard Dean zauzeo izuzetno oštar stav prema Iraku i drži ga se.

Medjutim, treba više od ljutnje da se p;otakne dobra kampanja. Bivši guverner Vermonta je iskoristio Internet kako bi se nametnuo glasačima, i sakupio donacije.

Nikada do sada nisam nikome vjerovala toliko da bih mu dala svoj novac. Nikada niti jednom kandidatu ranije - kaže jedna gradjanka.

Strategija interneta Deanu je donijela rekordan iznos donacija i iznenadila experte. Politički analitičari su se takodjer iznenadili popularnošću izuzetno otvorenog kandidata, koji konsistentno kritizira predsjednika Busha , ali i druge demokratske kandidate koji su podržali rat u Iraku. Nakon što je u decembru uhvaćen Saddam Hussein, Howard Dean je svojojm izjavom izazvao veliku kontroverzu:

DEAN: To što je Hussein uhvaćen ne čini Ameriku sigurnijom!

I dok pristalice Deanovu direktnost nazivaju osvježavajućom, rivali ga nazivaju nesmotrenim i prenaglim:

LARRY SABATO: Dean je kazao kako želi biti kandidat bijelaca s juga koji na svojim kamionetima nose konfederalnu zastavu. Možda, ali je istodobno uspio da svakog drugog udalji od sebe, kaže analitičar Larry Sabato.

Gospodin Dean kaže da govori tako otvoreno jer ga je bratovljev nestanak u Laosu prije 30 godina tome naučio:

DEAN: To me je naučilo da ljudima treba reći što misliš o njima. Reci im da ih voliš, ako je to istina, jer nikada ne znaš hoćeš li ih ponovno vidjeti.

Kritičari kažu da britke , ishitrene izjave, uz nedostatak iskustva u vanjskoj politici, Howarda Deana čine - slabim predsjednikom. On na to kaže: Glupost!

DEAN: Da vam ja nešto kažem o vanjskoj politici - bio sam u 51-oj zemlji. To je više nego što će naš predsjendik uspjeti do kraja slijedeće godine, kao predsjednik - a da ne spominjem prije nego je to postao!

Od Gospodina Deana su zatražili da objasni kako ga je to vladanje jednom malom, rijetko naseljenom i gotovo 100 posto bjelačkom saveznom državom - moglo pripremiti za položaj američkog predsjendika?

DEAN: Imamo mi i afro-amerikance i hispaničke uposlenike u državnoj vladi.

AL SHARPTON: Ne, ne , pitam za vrijeme kada si ti bio guverner? Jesi li imao visokog zvaničnika u svom kabinetu da nije bio bijelac?

DEAN: Bila je takva osoba unutar vlade?

SHARPTON: U tvojoj vladi?

DEAN: Ne, nije.

Iako drugi demokratski kandidati u pitanje dovode Deanovo političko iskustvo, mnogi moćni demokrati po opredjeljenju su stali iza njega. Medju njima su bivši podpredsjendik Al Gore, Senator iz Iowe Tom Harkin, i bivši senatoriz New Jerseya Bill Bradley.

BRADLEY: Howard Dean je kandidat koji zna kako uzvratiti žestokom vatrom, na najneočekivaniji način.

Politički analitičar i strručnjak za strategiju demokrata, Donna Brazile, kaže da je Deana biti teško potući, jer iza njega stoji vojska dobrovoljaca, entuzijasta, a mnogi medju njima su omladina, studenti:

BRAZILE: Ako nastavi ovim tempom, i nastavi graditi podršku diljem zemlje, mislim da je na putu da dobije demokratsku predsjedničku nominaciju.

No, ko god da nominaciju i dobije, pred njime je i dalje težak zadatak - pobijediti predsjednika Busha na izborima slijedećeg novembra.

XS
SM
MD
LG