Linkovi

Senator Kennedy optužuje Busha - 2004-01-16


Istaknuti američki senator demkrata Ted Kennedy optužuje administraciju predsjednika Busha da je izigrala povjerenje američkog naroda vođenjem, kako je on to nazvao, nepotrebnog rata sa Irakom. Senator Kennedy je također rekao da je administracija iskoristila rat i njegove posljedice za zadobijanje političkih poena. Sa Capitol Hilla izvještava novinarka Glasa Amerike.

Senator Kennedy kaže da je administracija predsjednika Busha preuzela vlast rješena da iznađe opravdanje za uklanjanje iračkog lidera Saddama Husseina. U govoru kojega je jučer održao u Washingtonu gospodin Kennedy je rekao da je Bijela kuća profitirala na strahu kojeg su izazvali teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. god. i da je, kako je on to rekao, iskrivila istinu o iračkom programu naoružanja kako bi opravdala ulazak u rat.

Senator Kennedy je dodao da odluka da se krene u rat, prema njegovim riječima, vrlo lako može postati jedna od najvećih grešaka u više od dva vijeka američke vanjske politike.

”Niti jedan predsjednik Sjedinjenih Država ne bi smio koristiti ideologiju zablude i izvrtanja istine da bi zemlju poveo u rat. Čineći to predsjednik je prekršio osnovnu povjerenja između vlade i naroda. Da su Kongres i američki narod znali cijelu istinu, Amerika ne bi trebala ući u rat.

Gospodin Kennedy, vodeći liberal među Demokratama u Senatu pohvalio je Paula O Neilla, bivšeg ministra finansija predsjednika Busha zbog komentara koje je iznio prošle sedmice da je administracija počela praviti planove za rat sa Irakom mnogo prije terorističkih napada 2001. god. Administracija je odbacila takve tvrdnje rekavši da je predsjednik odluku da se krene u rat donio u martu prošle godine nakon što su sve druge opcije bile iscrpljene.

U svom govoru senator Kennedy je također rekao da su odluke administracije da se krene u rat i odluka da se suverenitet prenese na irački narod tempirane tako da utječu na izbore za američki Kongres 2002. god. i reizbornu kampanju predsjednika Busha ove godine.

Istovremeno gospodin Kenedy je priznao da Sjedinjene Države ne mogu napustiti Irak:

”Naš najvažniji interes sada je uspostavljanje nove iračke vlade koja ima legitimitet u očima svojih građana kao bi u narednim godinama proces uspostavljanja demokratskih institucija i stabilnog mira mogao biti završen. Datum iračke tranzicije ne smije biti uslovljen datumom izbora u Sjedinjenim Državama.“

Gospodin Kennedy je također govorio i o stanovištu administracije predsjednika Busha da je rat sa Irakom učinio Sjedinjene Države bezbjednijim.

”Rat je Ameriku učinio omraženijom u svijetu, posebno u islamskom svijetu. Naše ljude je učinio više podložnim napadima kako ovdje tako i u inostranstvu. Najozbiljnija posljedica nepravednog i nepotrebnog rata sa Irakom je to što je pobjedu u ratu protiv terorizma učinio teže ostvarljivom. Ratom u Avganistanu mi smo srušili al-Qaidu ali smo joj ulaskom u rat sa Irakom dozvolili da se pregrupiše.“

Osama bin Laden i njegova teroristička mreža al-Qaida okrivljeni su za terorističke napade 11. septembra 2001. god.

XS
SM
MD
LG