Linkovi

Mostar:Ne smije biti paralelizama niti dominacije - 2004-01-16


Ambasador Wnendt, zamjenik visokog predstavnika Ashdowna, najavio je za sljedeću sedmicu novu posjetu Mostaru visokog predstavnika koji je nedavno rekao da će, ako političari ne postignu dogovor, do kraja januara donijeti odluku o budućem uređenju grada.

Ista meta isto odstojanje – uglavnom bi se ovako mogao opisati rezultat konsultacija, koje je sa političkim strankama u Mostaru održao zamjenik visokog predstavnika, Werner Wnendt, u pokušaju da približi stavove – prije svega vodećih partija – HDZ i SDA o budućem uređenju Mostara. Ambasador Wnendt je nakon jutrošnjeg sastanka izjavio kako je za Mostar potrebno pronaći takvo rješenje koje će donijeti bolji život svim građanima i narodima Mostara.

Evo šta je uz ostalo izjavio njemački diplomata:

WNENDT: «Dva principa, koja moraju biti dio rješenja, su da ne smije biti paralelizama i da ne bude dominacije bilo kojeg od naroda. Samo tada biće moguće prevazići podjelu grada koja postoji. Moramo sada početi da prevazilazimo tu podjelu, jer ne želimo da Stari most bude obnovljen na ljeto ove godine, a da grad još uvijek bude podijeljen.»

Predstavnik HDZ-a na današnjim konsultacijama, Jadranko Lovrić ponovio je stav ove stranke da u Mostaru treba da važi pravilo jedan čovjek – jedan glas, naglasivši da Mostar treba biti tretiran kao i ostali gradovi u BiH.

LOVRIĆ: «Ne vidim razlog da bi Mostar bio slučaj, izuzev ako ga oni ne žele napraviti slučajem. Prema tome, nametanje bilo čega, ako vidimo da nije nijedan od naroda zadovoljan, onda jasna poruka bi trebala biti – nametnuto rješenje nije dobrodošlo nikom.»

Predstavnik Srpskog građanskog vijeća Mostara, Ratko Pejanović, naglasio je da u nekim dijelovima ne podržava prijedlog OHR-a, jer bi time – tvrdi – srpski narod u Mostaru umjesto sadašnjih 10, imao 4 mjesta u Gradskom vijeću.

PEJANOVIĆ: «Ja lično ovaj Statut, ovakav kakav je, u nekim segmentima bih mogao prihvatiti u cjelini, međutim u nekim segmentima ne bih ni lud prihvatio – gubiti ono sad što imam po Prelaznom statutu. Izgubiti šest mjesta u Vijeću, to je meni neprihvatljivo.»

Današnjim konsultacijama nisu, kako se saznaje, prisustvovali predstavnici SDU, Stranke za BiH i SDA.

Ambasador Wnendt također se danas sastao i sa dogradonačelnikom Ljubom Bešlićem, te sa predstavnicima izbjeglica i preduzetnika, kako bi čuo i njihovo mišljenje o budućem uređenju Mostara.

XS
SM
MD
LG