Linkovi

Radiološki detektori u upotrebi u američkim lukama - 2004-01-14


Nekoliko dana prije početka božićnog i novogodišnjeg praznovanja američko Ministarstvo za unutarnju sigurnost podiglo je nivo opasnosti od terorističkih prijetnji na narandžasti, što je samo stepen iza najvećeg niva. Sigurnost je pojačana na aerodromima i graničnim prelazima, ali u američkim lukama. Bez obzira na označeni visok nivo moguće opasnosti od terorističkih napada, i pojačane mjere sigurnosti, rad u lukama, kao na primjer u luci Oakland u Kaliforniji, odvija se nesmetano.

Frank Patalano je zvaničnik lučke službe sigurnosti.

PATALANO: Pojačali smo budnost svih. Ne samo radnika službe sigurnosti, već svih zaposlenih u luci i upravi luke.

Podizanje stepena zaštite i sigurnosti ostvaruje se pomoću brojnih uređaja, između ostalog i portalom kojim se mjeri radioaktivnost.Harold Jones je zvaničnik lučke službe sigurnosti.

JONES: Svaki kontejner koji ulazi ili napusta prostor luke treba da prođe kroz detektorsku kapiju.

Izuzetno osjetljivi senzori za mjerenje radioaktivnosti, ugrađeni sa strana i iznad oglasiće se u slučaju postojanja radioaktivnih materija u kontejneru ili vozilu. Ti seznori su toliko osjetljivi da će reagirati i prilikom kontrole kontejnera banana jer u njima ima dosta kalija, kaže gospodin Jones.Ukoliko se senzori na portalu oglase, pošiljka će biti proslijeđena na još oštriji stepen kontrole. Osim po portalima za mjerenje radioaktivnosti, i po drugoj opremi i uređajima očigledan je povećani nivo zaštite i budnosti - kamere za nadzor, automatizirani ulazi. Ovim omanjim kutijama na kraju crnih kablova privršćenih uz ogradu registruje se kretanje unutar lučkog prostora. Međutim, zvaničnici luke u Oaklandu kažu da luka nema dovoljno novca da nabavi svu najmoderniju tehničku opremu. U tu svrhu Vlada Sjedinjenih Država trebalo bi da oformi određene fondove - smatra gospodin Jones.

XS
SM
MD
LG