Linkovi

Irak: Automobil bomba ispred policijske stanice - 2004-01-14


Najmanje dvoje ljudi je ubijeno i 29 drugih ranjeno u eksploziji automobila bombe do koje je došlo ispred jedne policijske stanice u gradu Baquba u centralnom dijelu Iraka. Iračka policija je saopštila da se radi o samoubilačkom bombaškom napadu dok predstavnici američke vojske kažu da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem.

U medjuvremenu su pripadnici Danske vojske saopćili da minobacačke granate koje su prošle sedmice pronadjene na jugu Iraka ne sadrže kemijske agense, kako se prvobitno sumnjalo. Američki i danski eksperti su testirali pet punjenja i nisu našli nikakve tragove kemijskog oružja. Planirani su novi testovi. Kada je riječ o Iraku, iz Pentagona je danas saopćeno da je najmanje 21 američki vojnik tokom prošle godine u toj zemlji izvršio samoubistvo.

Najviši zvaničnik za zdravstvo u Ministarstvu odbrane, William Winkenwerder je rekao da je broj samoubistava moguće velik i zbog toga što neki slučajevi smrti izvan borbenih dejsata još nisu dovoljno istraženi. On nije rekao o broju samoubistava u proteklim američkim sukobima, ali je rakao da se priprema mnogo agresivnija borba protiv stresa u Iraku, nego tokom Zaljevskog rata 1991, ili Vijetnamskog rata.

XS
SM
MD
LG