Linkovi

Napredak u Afganistanu - 2004-01-14


Afganistanski narod je izrazio svoju posvećenost slobodnoj i demokratskoj zemlji. Oni su porazili ostatke zbačenog Talibanskog režima i teroriste Al Qaide i učestvovali u izboru delegata loya jirge, afganistanskog nacionalnog vijeća. Ekstremisiti su pokušali da zastraše kandidate i glasače. U tome nisu uspjeli. 502 člana loya jirge su izglasali novi Ustav.Do usvajanja je došlo nakon tri sedmice sastanaka ,debata i kompromisa. Na osnovu novog Ustava, afganistanski narod će imati direktno izabranog predsjendika, dva potpredsjednika i dvodomu narodnu skupštinu.Predsjendički izbori su privremenio zakazani za jun ove godine, a u novom Ustavu se kaže da ”bi se trabao učiniti svaki napor“ kako bi se u isto vrijeme izabrali članovi parlamenta. Afganistankama je dato isto pravo u odnosu na muškarce, te su im zagarantirana mjesta u parlamentu. Ustav također zabranjuje formiranje političkih stranaka koje se isključivo baziraju na osnovu etničkog, vjerskog ili geografskog identiteta. Kao što je kazao američki ministar odbrane Donald Rumsfeld, novi afgansitanski Ustav ” predstavlja istinsku, značajanu prekretnicu na putu ove zemlje prema modernom, demokratskom društvu.

RUMSFELD: Amerikanci, a zasigurno i trideset osam ostalih nacija koje su članice koalicije u Afgansitanu mogu s pravom biti ponosni na afganistanski narod; na liderstvo Hamida Karzaija i njegove adminsitracije; na ulogu Sjedinejnih Država u ovom procesu i koalicionih zemalja u stvaranju okoline u kojoj se to može ostvariti, mogu biti ponosni na vojno i civilno liderstvo, kao i postignuća ostvarena od strane afgansitanskog naroda.

Nakon što su propatili u posljednjih dvadeset godina Afganistanci žele da njihova zemlja uspije- kazao je američki ambador u Afganistanu Zalmay Khalizad. Usvajanjem snažnog Ustava transparentnim i metodičnim načinom, Afgansitan je otklonio glavnu prepreku.

XS
SM
MD
LG