Linkovi

Paul O Neill odbija tvrdnje da je uzeo bilo kakve tajne dokumente - 2004-01-14


Bivši ministar finansija Paul O Neill koji je izložen osudama zbog kritikovanja predsjednika Busha odbija tvrdnje da je uzeo bilo kakve tajne dokumente. U upravo objavljenoj knjizi gospodin O Neill tvrdi da je gospodin Bush još kada je preuzeo predsjedničku dužnost imao namjeru da izvrši invaziju na Irak i da je tražio načina da to učini i prije nego što su se dogodili teroristički napadi 11. septembra 2001. god.

Gospodin O Neill također kaže da on nije nikada vidio nikakve dokaze o tome da Irak posjeduje oružja za masovno uništenje. Zvaničnici američkog ministarstva finansija zatražili su da se povede istraga kako bi se utvrdilo da li je gospodin O Neill nepropisno objelodanio tajne dokumente u cilju promocije svoje knjige.

U intervjuu kojeg je dao danas gospodin ONeill je rekao da je od pravnog savjetnika Ministarstva finansija zatražio da mu dostavi dokumente kojima on može raspolagati. Predsjednik Bush je, tokom posjete Meksiku, nastojao da ublaži kritike koje je na račun njegove politike prema Iraku uputio Paul O Neill, rekavši da je odluka da se krene u rat protiv Iraka bila teška ali ispravna.

XS
SM
MD
LG