Linkovi

Bivsi novinar Glasa Amerike svjedočio protiv Miloševića - 2004-01-14


Sudjenje bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću nastavljeno je danas pred Haškim sudom iskazom novinara Nenada Zafirovića o učešću Arkanovih paravnojnih formacija u ratovima u Hrvatskoj i BiH, te utjecaju optuženog na vodjstvo bosanskih Srba.

Današnji svjedok se prisjećao kako je Arkanove paramilitarce vidio u Bijeljini, aprila 1992. godine, nakon što su preuzeli kontrolu nad gradom, te da je nakon toga, prisustvovao sastanku Arkanai predstavnika JNA sa tadašnjim člnovima Predsjedništva BiH, Biljanom Plavšic i Fikretom Abdićem, čija je misija u Bijeljini bila da, kako se tvrdi, "smire napetosti". Govoreći o mirovnim pregovorima u Ženevi s kojih je, 1993. godine, izvještavao, Zafirović je naveo da su se i Radovan Karadžić, i Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević, tokom pregovora Miloševiću obraćali sa "gospodine predsjedniče", a u neformalnim razgovorima, optuženog nazivali "šefom" i "velikim tatom".

Zafirović je svedočio i o sednici Skupštine RS na kojoj je, u maju 1993, raspravljano o Vens Ovenovom mirovnom planu, u prisustvu Miloševića, predsednika SRJ Dobrice Čosića i grčkog premijera Konstantina Micotakisa.

Tužitelji su pustili i dio Miloševićevog govora na zatvorenom dijelu sjednice, gdje on uvjerava zastupnike da Vens-Ovenov plan garantuje Srbima "krajeve koji se ukrupnjavaju i stabilizuju" i da "nema konfederacije u svijetu s manje ovlaštenja nego BiH".

Sudjenje Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu i genocid u BiH se nastavlja.

XS
SM
MD
LG