Linkovi

Za Mijailovića  - psihičko liječenje, ali i zatvor - 2004-01-14


Govoreći čvrstim glasom i neznatno se ljuljajući na stolici, 25-godišnji Mijailo je rekao panelu švedskih sudija da nije izdvojio popularnu minsitricu vanjskih poslova zbog toga ko je ona bila, već zbog toga što nije mogao odoliti glasovima. Njegov advokat Peter Althin, koji kaže da bi se njegovom klijentu trebalo suditi za ubistvo iz nehata, a ne ubistvo s predumišljajem, ponavlja da ubistvo koje se dogodilo 10 septembra nije bilo planirano, i da nije bilo nikakvog političkog motiva niti namjere za takav čin. Tužitelji navode da je napad bio s predumišljajem i da se MIjailović prikradao gospođi Lindh 14 minuta prije nego je ubo nožem. MIjailovićeva krivnja nije u pitanju, s obzirom na njegovo priznanje krivice i znatne fizičke dokaze, uključujući njenu krv na njegovoj odjeći i DNK na nožu kojim je ubijena. Glavni tužitelj Agneta Blidberg je sudu rekla da su britanski stručnjaci koji analiziraju primjerke DNK rekli da je šansa da oni nisu od Mijailovića jedna naprema 16 miliona. Ali se postavlja pitanje zašto je on napao Anu Lindh i u kakvom je stanju u tom trenutku bio.

Pitanje je da li ju je on ubio namjerno ili ne, jer je rekao da je to bila impulsivna akcija, i mislim da policija zaista vjeruje da je on to planirao, ne dugo vremena već u 15 minuta od kada je ušao u robnu kuću, kaže jedan od švedskih novinara.

On se čini kao veoma smiren i zainteresiran slušalac. Kada ga vidite da tako sjedi, ne bi ste očekivali da se čitava ova stvar zapravo odnosi na njega--stoga sam malo iznenađen koliko je smiren.

Advokat Althin kaže da će zahtijevati psihijatrijski pregled za svog klijenta.

Tužiteljica Blidberg namjerava pozvati tri svjedoka: Evu Franchel, koja je bila s Anom Lindh kada se napad dogodio, istražitelja koji je izvršio autopsiju tijela Ane Lindh, i britanskog forenzičkog stručnjaka koji je analizirao nož kojim je napad izvršen. Psihijatrijskim pregledom tokom Mijailovićevog suđenja je utvrđeno da je njemu u velikoj mjeri potrebna psihijatrijska i psihoterapeutska pomoć, ali da nema medicinskih razloga zbog kojih bi mu se trebala pripisati kazna psihijatrijskog pritvora. Mijailo Mijailović ima istoriju mentalnih problema i tri prethodne osude, uključujući 1996 napad nožem na svog oca, koji je preživio.

Ukoliko bude proglašen krivim, Mijailović bi se mogao suočiti s kaznom doživotnog zatvora, što je maksimalna kazna u Švedskoj, koja u praksi obično znači 10-15 godina iza rešetaka. Ali ukoliko bude osuđen na psihijatrijski zatvor, on će biti zatvoren u instituciju za mentalno zdravlje sve dok doktori ne odluče da je dovoljno dobro da bude pušten.

XS
SM
MD
LG