Linkovi

Colin Powell: Postignut napredak u globalnom ratu protiv terorizma - 2004-01-14


Sa početkom 2004. god. Sjedinjene države ostaju predane širenju mira, zalaganju za slobodu i otvorenost i stvaranju blagostanja i mogućnosti za napredak širom svijeta. Američki državni sekretar Colin Powell kaže da je postignut napredak u globalnom ratu protiv terorizma.

Powell: Svjedoci smo bolje saradnje između zemalja u svijetu. Izazov koji međutim stoji pred nama je težak i dugoročan. Kao što je predsjednik govorio od samoga početka, nakon 11. septembra, trebat će dugo vremena. To će zahtijevati naše najbolje snage i zahtijevaće saradnju sa svim našim prijateljima i partnerima.

U 2003. god. uz pomoć koalicije na čelu sa Sjedinjenim državama načinjen je napredak u Avganistanu i Iraku. Ovoga mjeseca u Avgansitanu je Loya Jirga ili Državno vijeće usvojilo Ustav avganistanskog naroda kojim će se obezbijediti osnova za izbore krajem 2004. god.Gospodin Powell je rekao da će Sjedinjene države u Avganistanu ostati na istom kursu.

Powell: Sarađivaćemo sa našim prijateljima. Zahvaljujemo se NATO-u na preuzimanju nove misije u Avganistanu, jedinstvene misije za NATO. U Iraku je izazov jasan. Usko sarađujemo sa Upravnim vijećem. Imamo dobar plan, plan koji se zove15. novembar, a koji će rezultirati uspostavljanjem prelazne izvršne vlasti, te formiranjem prelazne skupštine do sredine ove godine.

Drugdje u svijetu, prema riječima gospodina Powella, Sjedinjene države su predane širenju Partnerske inicijative za Srednji istok kako bi se ohrabrile političke, ekonomske i reforme obrazovanja u tom regionu. Sjedinjene države sarađuju sa članicama Organizacije američkih zemalja i sa Komitetom za borbu protiv terorizma unutar američkih zemalja na poboljšanju saradnje u borbi protiv terorizma, na jačanju granica i finansijske kontrole, na otkrivanju prijetnji po aerodrome i luke i na obezbjeđivanju kompjuterskih sistema. Sjedinjene države, kako je rekao sekretar Powell, rade u korist slobodne Kube na sprovođenju demokratskih reformi u drugim zemljama čijim je narodima uskraćena sloboda.

XS
SM
MD
LG