Linkovi

Sjedinjene Države: Još jedan korak dalje u kontroli putnika - 2004-01-14


Sjedinjene Države vrše pritisak za uvođenje sistema pregledavanja svih putnika, rangirajući ih crveno, žuto ili zeleno ovisno od prijetnje sigurnosti koju predstavljaju. U fazi testiranja program je dobio malu podršku avioprevoznika, ali će vlada sada, kako se najavljuje već idućeg mjeseca, narediti avio-kompanijama da inspektorima dostave na pregled podatke o putnicima. Riječ je o imenima putnika, adresama, datumu rodjenja i pravcu putovanja. Kompjuter Ministarstva za transport i sigurnost će na osnovu toga obaviti seriju provjera, odlučujući da li i koliki rizik pojedini putnik predstavlja. Crveno znači da će putniku biti zabranjeno da udje u avion. Putnici koji budu označeni žutom bojom će podlijegati dodatnim provjerama, dok će oni sa zelenim statusom prolaziti kroz redovnu aerodromsku kontrolu.

Zvaničnici kažu da oko 5 posto putnika mogu očekivati da budu označeni žutim ili crvenim kodom. Viši zvaničnik Ministarstva za unutarnju sigurnost, Asa Hutchinson je izjavio za CNN da će sistem pribaviti sofistiraniji način saznavanja ko od putnika treba dodatne sigurnosne provjere. On je rekao da zvaničnici još uvijek testiraju program kako bi provjerili njegovu efikasnost.

Program je, medjutim, već izazvao oštre kritike grupa za zaštitu ljudskih prava, dok ostali kritičari tvrde da je sistem skup i neefikasan. Iz EU kažu da sistem krši zakone privatnosti EU, kada se primjenjuje na evropske gradjane, ali su do sada dozvolili Amerikancima da koriste podatke o putnicima za testiranje programa.

XS
SM
MD
LG