Linkovi

Još jedna potraga za Karadžićem bez konkretnih rezultata - 2004-01-14


Vojnici SFOR-a su pretražili kuću na Palama koju je tokom rata u BiH izmedju 1992 i 1995. godine koristio sada najtraženiji optuženik za ratne zločine, Radovan Karadžić, i tom prilikom su zaplijenili dokumenta, koja bi, kako su rekli zvaničnici, mogla ukazati na njegovo sadašnje skrovište.

Matthew Brock, glasnogovornik SFOR-a:

Mi sprovodimo ovu operaciju uz podršku zvaničnika BiH tražeći one koji su optuženi za ratne zločine i one koji im pružaju podršku. Akcija je obavljena u kući koja je napuštena. Učinjena je odredjena šteta na glavnim ulaznim vratima i jednim unutarnjim vratima. Gospodju Karadžić će posjetiti SFOR-ov predstavnik, kako bi ona mogla podnijeti zahtijev za nadokandu štete koja je nanešena njenom vlasništvu.

Operacija je započela rano jutros, samo dan nakon što su vojnici SFOR-a završili prethodnu trodnevnu potragu za Radovanom Karadžićem na Palama. Do akcije je, navodno, došlo na osnovu informacija pribavljenih tokom vikenda, i SFOR je bio odlučan u tome da je potrebno obaviti detaljnu pretragu kuće, rekao je drugi glasnogovornik SFOR-a. On je rekao da su u kući Karadžića u naselju Krivače na Palama, vojnici našli mnogo dokumenata i stvari koje imaju potencijalnu obavještajnu vrijednost. Vojnici su još ranije zapljenili neka dokumenta tokom pretrage druge kuće na Palama u kojoj sada živi supruga Radovana Karadžića. Prema glasnogovorniku MUP-a Republike Srpske, Miroslavu Popari, Radovan Karadžić je u toj kući živio 3,5 godine tokom rata u BiH, ali je ona nakon toga bila prazna i samo ju je povremeno provjeravao čovjek koji je zadužen da je održava.

Obimna pretraga SFOR-a je usljedila nakon obavještajne informacije da bi Radovan Karadžić mogao biti u tom području i da mu je potrebna medicinska pomoć. Najtraženiji optuženik Haškog tribunala nije pronadjen, ali je zapljenjeno oružje, municija i dokumenta, te pritvorena osoba za koju se zna da pruža podršku Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik bosanskih Srba i njegov vojni zapovjednik, Ratko Mladić su optuženi za genocid i ratni zločin, uključujući masakr oko 8 hiljada Bošnjaka u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG