Linkovi

Izdato novih 12 naloga za hapšenje optuženika za ratne zločine - 2004-01-14


Haški tribunal je sinoć izdao naloge za hapšenje 12 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, optuženih za ratne zločine tokom sukoba u BiH. Na spisku naloga za hapšenje, koje je potpisao kineski sudija Liu Dacun su optuženi: Ljubomir Borovčanin, Milan Lukić, Dragomir Milošević, Sredoje Lukić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Sava Todović, Dragan Zelenović, Stojan Župljanin, Gojko Janković, Gorana Borovnica i Ljubiše Beara.

Borovčanin, Pandurević, Popović i Beara optuženi su za genocid u Srebrenici u leto 1995; Milana i Sredoja Lukića optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima u Istočnoj Bosni 1992, a Dragomiru Miloševiću na teret se stavljaju zločini počinjeni tokom granatiranja Sarajeva sa položaja voske bosanskih Srba, u peridu od 1992 do 1995. godine.

Uz njih, Todorović, Zelenović i Janković su optuženi za zlocine nad Bošnjacima Foče, Župljanin za genocid u Bosanskoj Krajini, a Borovnica za ubistva bošnjačkih civila u okolini Prijedora, 1992. godine.

Prema saopštenju Haškig suda, izdati nalozi "upućuju i ovlašćuju nadležne vlasti bilo koje države članice Ujedinjenih nacija, kojoj budu prenijeti, da te optužene traže, uhapse, pritvore i predaju Medjunarodnom tribunalu".

Nalozi za hapšenje su, istovremeno sa objavljivanjem, dostavljeni glavnom tužitelju Haškog suda, Carli del Ponte, koja će ih uručiti vlastima država na cijim teritorijama optuženi žive, ili za koje tužitelj vjeruje a su adrese na kojim bi bjegunci mogli biti pronadjeni.

XS
SM
MD
LG