Linkovi

Sudjenje ubici švedske ministrice - 2004-01-13


Policija u Švedskoj je, sa početkom sudjenja, objavila i video snimak optuženog za ubistvo švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

Čovjek kojeg je švedski tužitelj optužio za ubistvo ministrice Lindh, danas je u svom priznanju rekao da ju je napao nožem nakon što je čuo glasove u svojoj glavi, koji su mu rekli da to uradi.

Mijailo Mijailović, star 25 godina, je prema sudskom zapisu, 6. januara rekao da ne zna ko mu je rekao da ubije gospodju Lindh, da bi zatim tužitelju odgovorio - Mislim da je to bio Isus, koji me odabrao. U istom priznanju Mijailović kaže da je napad bio po slučajnom izboru. Medjutim, vodeći istražitelj, Leif Jennekvist tvrdi da je napad bio unaprijed planirano ubistvo.

Prema nalazima policije u Stockholmu, tužitelj kaže, da je ministrica Lindh 10 puta ubodena nožem u predjelu prsa, stomaka i ruku, u napadu izvršenom 10 septembra.

46-to godišnja Anne Lindh je umrla sljedećeg dana nakon bezuspješnih nastojanja lječnika da spase njen život.

Priznanje Mijailovića je usljedilo nakon gotovo četveromjesečnog odbijanja krivice. Njegov advokat, Peter Althin, kaže da je napad bio nasumičan i bez političke motivacije.

U svom priznanju, Mijajlović je rekao da je nakon napada svoju odjeću zakopao u šumi. Policija je kasnije pronašla tu odjeću i na njoj je bila krv gospodje Lindh. Kapa za baseball, koja je pronadjena na istom mjestu je, takodjer, imala tragove krvi ministrice Lindh, a policija je na kapi pronašla Mijailovićev DNA.

Mijailo Mijailović može biti osudjen izmedju 10 godina do doživotne kazne zatvora, ili smješten u mentalnu bolnicu ukoliko se proglasi mentalno nestabilnim. Švedska nema smrtnu kaznu.

Za švedjane, ovosedmični proces će, kako se očekuje, donijeti osjećaj uspješnog okončanja slučaja ubistva rastuće političke zvijezde, i jedne od najomiljenijih žena u Švedskoj, koja je ispreplitala vanjske poslove sa svakodnevnim porodičnim životom sa dvoje djece i mužem. Mnogi su bili zabrinuti da će ubistvo ministrice Lindh ostati nerješeno, kao u slučaju švedskog premijera Olofa Palmea, koji je ubijen na ulici u Stockholmu 1986 i čiji ubica nikada nije otkriven.

XS
SM
MD
LG