Linkovi

Predsjednik Bush planira povaratk amerikanaca na Mjesec i odlazak na Mars - 2004-01-13


Predsjednik Bush će, kako se očekuje, po povratku iz Meksika, saopćiti svoju viziju američkog programa istraživanja svemira. Već se zna da ona obuhvata plan povratka na Mjesec i let sa ljudskom posadom za Mars.

Predsjednik Bush će uskoro iznijeti svoju viziju istraživanja svemira, u nadi da će ojačati američka nastojanja u toj oblasti. Novi plan, kako se izvještava uključuje osnivanje misije na Mjesecu sa ljudskom posadom u sljedećih deset godina, koja bi obavila pripreme sa stalnu istraživačku bazu. Sa Mjeseca bi astronauti mogli pripremati ambicioznije misije, kao što je let na Mars do 2020. godine.

Bivši astronaut, Jim Lovell bio je u prvoj misiji Apolla koji je orbitrirao oko Mjeseca.

”Odlazak na Mars, nije stvar odredišta, to je putovanje do tamo, tehnika, zajednički rad, tehnologija koju treba razviti da bi se uradio takav projekat.“

Gubitak shuttla Columbija, prošle godine privremeno je obustavio razgovore o sljedećim koracima NASA-e. Panel koji je istraživao tragediju Columbije je pozvao na definiranje jasne nacionalne vizije istraživanja svemira. Zvaničnici administracije kažu da plan predsjednika Busha predvidja zatvaranje shuttle programa nakon što izgradnja Svemirske stanice bude završena.

Brian Chase, direktor Nacionalnog udruženja za istraživanje svemira, kaže da će onda NASA razviti novi višenamjenski svemirski brod.

”Ono što ćemo vjerovatno vidjeti je serija lansirnih vozila koja će se koristiti za lansiranje ljudi i tereta, prije nego pojedinačne shuttle misije. Moguće je da budu lansirana dva, tri, ili četiri lansirna vozila prevozeći isti teret, a da onda budu sastavljeni u svemiru.“

Ambiciozni prijedlog bi mogao biti planetarna politika isto toliko koliko i nauka. Sa početkom reziborne kampanje, pomoćnici predsjednika Busha traže način da emocionalno ujedine naciju oko velikih nacionalnih ciljeva.

Predsjednik, nakon uspješnog sljetanja američke letjelice na Mars, vjeruje da je vrijeme da Sjedinjene Države još jednom povedu na putu istraživanja svemira.

Medjutim, sa procjenom da treba utrošiti trilione dolara da se stigne na Mars, i uz sve veći deficit u federalnom budžetu, članovi Congresa se pitaju može li zemlja sebi priuštiti svemirske inicijative u tom obimu.

XS
SM
MD
LG