Linkovi

SFOR na Palama uhapsio osobu koja je pružala pomoć optuženicima za ratne zločine - 2004-01-13


Stabilizacijske snage saopćile su da je danas poslije podne na Palama završena zajednička operacija u kojoj su učestvovali MUP RS i SFOR na Palama. U saopćenju se navodi da je jedna osoba za koju se sumnja da je pružala pomoć optuženim za ratne zločine uhapšena i da će se sprovesti istraga. Ime uhapšenog nije saopćeno, u cilju zaštite privatnosti njega i njegove obitelji. I BH vlasti i SFOR smatraju da će informacije dobijene tokom ove operacije omogućiti dalje zajedničke operacije protiv optuženih za ratne zločine.

U saopćenju iz SFOR-a se navodi izjava njegovog komandanta generala Virgila Packeta da je SFOR u petak navečer dobio informaciju koja ga je navela da vjeruje kako bi Karadžić mogao biti na Palama.

“SFOR-ove trupe su raspoređene tokom noći, a tokom dana priključio im se MUP RS-a. SFOR je uspostavio štab u Centru javne bezbjednosti na Palama, koji je kasnije postao zajednički operativni centar, gdje su SFOR i MUP RS-a radili zajedno”, kaže se u Packetovoj izjavi.

Komandant SFOR-a dalje ističe da je ovo bila prva istinski zajednička operacija protiv osoba optuženih za ratne zločine između SFOR-a i MUP-a RS. MUP RS-a je bio profesionalan i dao je veoma pozitivan doprinos operaciji. Učešće bh. državnih i entitetskih vlasti u progonu osoba optuženih za ratne zločine i njihovih pomagača je ključno za napredak u BiH.

“Možete bježati, ali se ne možete kriti zauvijek”, poruka je komandanta SFOR-a optuženima za ratne zločine.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izrazio je podršku za sve akcije SFOR-a na provođenju mandata koj ise odnosi na hapšenje optuženih za ratne zločine, jer je to doprinos miru i stabilizaciji ukupnih prilika u BiH, bez obzira u kojem dijelu BiH se to događa. G Tihić je kazao da ga je komandant SFOR-a Virgil Packett lično upoznao sa akcijom u vrijeme kada je ona već bila u toku, a tada je saznao da su sa akcijom upoznata i druga dva člana Predsjedništva.

XS
SM
MD
LG