Linkovi

Bush planirao napad na Irak od poičetka mandata - 2004-01-12


Bivši član kabineta predsjednika Busha, ministar finansija Paul O Neill, u svojoj novoj knjizi piše da je predsjednik Bush tražio planove za uklanjanje Saddama Husseina još od početka svog mandata 2001. godine, prije terorističkih napada 9 septembra.

Bivši ministar finansija, Paul O Neill kaže da nikada nije vidio bilo kakve dokaze da Irak posjeduje oružja za masovna razaranja. U intervjuu za magazin Time, gospodin O Neill, kojeg je predsjednik Bush razrješio dužnosti u decembru 2002. godine, kaže da je jedino čuo optužbe i tvrdnje u vezi iračkog programa naoružanja dok je bio član vlade, što je uključivalo i prisustvo sastancima Vijeća za Nacionalnu sigurnost.

Tokom 23 mjeseca ja sam bio tamo i nisam vidio ništa što bih mogao okarakterizirati kao dokaz za oružja za masovna razaranja. Za mene postoji razlika izmedju istinskih dokaza i svega drugog i ja nikada nisam vidio ništa od obavještajnih podataka što bih mogao okarakterizirati kao istinski dokaz, rekao je O Neill.

Visoki zvaničnik adminsitracije je izjavio za Time da O Neill nije bio u poziciji da vidi informacije o oružjima za masovna razaranja jer su one bile ograničene.

Paul O Neill, bivši glavni menadžer aluminijskog giganta Alcoa, poznat po svojoj otvorenosti, je svoj komentar saopštio prilikom promoviranja nove knjige o prvoj polovini mandata predsjednika Busha pod naslovom - Cijena lojalnosti, za koju je on bio primarni izvor.

Knjigu je napisao novinar Ron Suskind, dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo.

U odvojenom intervjuu za tv CBS, u emisiji ”60 minuta objavljenom sinoć, gospodin O Neill je rekao da su Sjedinjene Države počele pripreme za invaziju Iraka samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Bush preuzeo ured u Bijeloj kući, u januaru 2001, što je više od dvije godine prije početka rata kojeg su Sjedinjene Države povele na svrgavanju Saddama Husseina.

Od početka je bilo odlučeno da je Saddam Hussein loša osoba i da treba da ide, izjavio je za CBS, gospodin O Neill.

Zvanično američko stajalište u vezi Iraka, koje potiče još od Clintonove administracije, bilo je da Sjedinjene Države traže Sadamovo zbacivanje.

Medjutim, Paul O Neill, kojeg je predsjednik Bush otpustio, kaže da je sumnjao, kako je rekao, u preventivnu prirodu planiranja rata. Administracija nije našla dokaza da je irački lider umješan u napade od 11 septembra, ali su zvaničnici rekli da su trebali uzeti u obzir mogućnost da Saddam može poduzeti još i veće napade protiv Sjedinjenih Država.

Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan nije potvrdio ili negirao da je Bijela kuća počela planiranje iračkog rata na početku mandata predsjednika Busha, ali je rekao da je Sadam bio prijetnja miru i stabilnosti prije 11 septembra, i još veća prijetnja nakon 11 septembra.

U knjizi, bivšeg novinara Wall Street Journala, Rona Suskinda se kaže da je administracija počela ispitivati opcije za invaziju Iraka u prvom mjesecu nakon inauguracije predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG