Linkovi

Saddam Hussein proglašen ratnim zarobljenikom - 2004-01-09


Američke vlasti su službeno proglasile bivšeg iračkog vodju Saddama Husseina - ratnim zarobljenikom. Glasnogovornik Pentagona je kazao da takva odrednica neće utjecati na to da se promijeni način na koji se gospodin Husseina tretira u američkom zatočeništvu, jer, kako je naglašeno, se prema njemu svakako ponaša prema Ženevskoj konvenciji od trenutka kada je uhvaćen 13. decembra.

Danas je inače jedan britanski zvaničnik kazao da Saddam ne daje dovoljno željenih informacija svojim američkim ispitivačima, koji stoga nastoje da mu ispitivanje učine nešto ugodnijim iskustvom. Ipak, dodao je ovaj Britanac koji je želio ostati neimenovan, dokumenti pronadjeni prilikom hapšenja su obezbijedili izuzetno vrijedne podatke.

U medjuvremenu su novine London Times su navele riječi američkog državnog podsekretara za pitanja ratnih zločina, Pierra Richarda Prospera, koji je rekao da postoji mogućnost da se sedam od devet zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Guantanamo na Kubi, a koji su britanski državljani - puste na slobodu. Gospodin Prosper je medjutim dodao kako u tom slučaju britanske vlasti moraju zatvoriti, ispitati i ako bude potrebno kazniti te ljude. Londonski Times kaže da je Pierre Prosper ovo izjavio na brifingu održanom u američkoj ambasadi u Londonu.

U međuvremenu zvaničnici američkog Vrhovnog suda saopćavaju da će odlučiti da li vlada na neodređeno vrijeme može zadržati američke građane koji su zatočeni u inostranstvu i proglasiti ih neprijateljskim vojnicima.Sud je danas odlučio da će saslušati slučaj Yaser Esam Hamdija, rođenog u Americi, sina Saudijskih roditelja, koji je uhapšen u Afgansitanu prije dvije godine i koji se nalazli u vojnom zatvou u Južnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG