Linkovi

P. Ashdown: Ni jedan narod u Mostaru neće vladati sam - 2004-01-09


Do kraja januara mora biti donesena odluka o konačnom rješenju uređenja Grada Mostara. Odluka mora biti takva da grad bude jedinstven, te da nijedan narod ne dominira. To je danas u Mostaru saopoštio visoki predstavnik u BiH, lord Paddy Ashdown.

Odluka o Mostaru mora biti donesena za dvije do tri sedmice, najkasnije do kraja januara, kako bi Mostar bio spreman za održavanje lokalnih izbora u oktobru.

Rješenje za Mostar mora biti zasnovano na dva glavna principa– jedinstvenoj gradskoj administraciji i izbornom sistemu po kojem nijedan narod u Mostaru neće vladati sam.

Ovo je danas u Mostaru saopštio visoki predstavnik u BiH, Paddy Ashdown, nakon prvog kruga konsultacija koje je održao sa ključnim političkim ličnostima grada.

Lord Ashdown je naglasio da izvještaj predsjedavajućeg Komisije za Mostar, Norberta Wintersteina nudi najbolji put naprijed i da nedaje svima ono što žele, ali da svakome daje ponešto.

Pošto su stranke pod Wintersteinovim predsjedavanjem dogovorile 90 posto stvari, kaže Ashdown, naš posao je da odlučimo o ostalom, a to je budućnost sadašnjih šest gradskih opština i izborni sistem.

«Na žalost, političke struzkture ispod nivoa grada u prošlosti su korištene ne da ujedine grad, nego da stvore paralelne institucije, koje dijele grad. Zaključak toga je da trebamo jednu gradsku upravu, bez nižeg administrativnog nivoa.»

Ashdown je naglasio da svako rješenje u Mostaru, na žalost, ne može biti zasnovano na povjerenju, jer se mora priznati da u Mostaru nema povjerenja među zajednicama, te da stoga rješenje mora biti bazirano na garancijama.

«S obzirom na jedinstvenu destruktivnu prošlost ovog grada, također nam treba struktura koja obezbjeđuje apsolutne garancije da nijedan narod u Mostaru ne može vladati sam. Ako je taj princip dovoljno dobar za BiH kao cjelinu, onda mora biti dovoljno dobar i za Mostar.»

Lord Ashdown je odgovorio i na izjave iz HDZ-a da neće prihvatiti ovakva rješenja, te da bi tako jedan bošnjački glas u Mostaru vrijedio više nego hrvatski.

«Jedan hrvatski glas u BiH je vrijedniji od bošnjačkog. Bio bih zaista iznenađen ako bi HDZ rekao da sistem koji čuva manjine je neprihvatljiv u Mostaru, kad je to sistem kojeg oni trebaju i na kojeg se oslanjaju u BiH.»

Visoki predstavnik je reagovao i na vijest da su za kraj januara hrvatske većinske opštine najavile održavanje referenduma, na kojem će građani biti pitani da li su za izborni postupak jedan čovjek – jedan glas.

Referendum nije dobar, dovešće do povišenja temperature na političkoj sceni, rekao je Ashdown, misleći pri tome i na referendume koje su održale ili najavile i bošnjačke većinske opštine.

Dok ne bude doneseno konačno rješenje, lord Ashdown je jutros donio odluke o zamrzavanju svih budućih dodjela zemljišta u gradu, svih budućih imenovanja u gradskoj upravi, te odluku o sprječavanju svih akcija koje bi povrijedile integritet grada Mostara.

XS
SM
MD
LG