Linkovi

Dick Gephardt - Predsjednički kandidati Demokratske stranke - 2004-01-08


Veliki broj Demokrata se bori za nominaciju Demokratske stranke, uključujući jednog kandidata koji se ranije natjecao za predsjendika. Bilo je to 1988.godine kada je nominaciju izgubio američki kongresmen Dick Gephardt . U večerašnjoj emisiji vam predstavljamo kandidata za predsjendičku nominaciju Demokratske stranke , kongresmena iz Missourija koji u Zatupničkom domu služi od 1976 . godine.

Dick Gephardt je naumio da pobijedi na preliminarnim izborima u Iowi 19 . januara. Ovi će izbori omogućiti uvid u popularnost demokratskih kandidata. Međutim, politički analitičar Larry Sabato, kaže da rezultati mogu biti presudni za kongresmena Gephardta.

GEPHARDT : Ukoliko on ovaj put izgubi glasove u Iowi, on je van igre. On je pobijedio u Iowi 1988 godine kada se natjecao za predsjendika.

Nakon tadašnje Iowe, kampanja gospodina Gephartda je posrnula. Međutim, on je nastavio da služi u Zastupničkom domu, ti potom preuzeo i ulogu lidera Demokrata, pozicija koju je napustio u februaru 2003. godine.

GEPHARDT : Objavljujem svoju kandidaturu za predsjendika Sjedinjenih Država.

SABATO: Njegova velika prednost je iskustvo. Ako ima negativnu stranu, to je da ga smatraju dosadnim - kaže analitičar Sabato.

Kongresmen iz Južne Karoline James Clyburn smatra da je se radi o pogrešnoj predodžbi.

CLYBURN: Kada sam odrastao, učili su me , baš kao i Dicka, da ne govorim o sebi. To je toliko usađeno u njemu, da je čitavu kampanju proveo odbijajući da govori o sebi.

Ovaj put Dick Gephardt pokazuje svoju privatnu stranu, lobira zajedno sa svojom suprugom Jane, izražava podršku za svoju kćerku Chrissy koja je lezbijka.

GEPHARDT: Pored svega volim svu svoju djecu.

Gephradtov prijedlog zdravstvenog osiguranja nosi ime njegovog sina Matt-a koji je bio bolestan od raka. Međutim, Gephardt u kampanji većinom ističe svoje radničke korijene, potencira da je sin sindikalnog radnika, kako bi ubijedio glasače da je on taj koji će zaštititi njihove poslove.

GEPHARDT: Vidjeli smo da se radna mjesta gase u Sjedinjenim Državama, ne samo u tekstilnoj, već i u industriji čelika, a svjedoci smo da nestaju čak i visokosofisticirani poslovi .

Ukoliko bude izabran, kongresman Gephardt kaže da će ukinuti deset godina star Sjevernoamerički trgovinski sporazum poznat pod nazivom NAFTA, kojem se protivio od samog početka.

CLYBURN: Predsjendik Clinton je pokušao sve kako bi ubijedio gospodina Gephardta da prihvati ovaj sporazum. Dick se usprotivio i ostao pri svom stajalištu. Zato što je uvijek imao na umu kako su njegovi roditelji teško sastavljali kraj s krajem.

Gospodin Clyburn dodaje da mu je činjenica što je Dick Gephardt sin vozača kamiona osiguralo podršku Sindikata trasportnih radnika i sindikata želježare, ako i podršku radnika iz Južne Karoline koja je izgubila 63 hiljade radnih mjesta u tekstilnoj industriji u posljendjih 11 godina.

CLYBURN: Nešto nije u redu u tom pogledu. Razlog što gubimo radna mjesta jeste što nam oni oduzimaju poslove iz Južne Karoline i premješataju s druge strane naše južne granice..

Iako obećanje Dicka Gephardta da će zaustaviti gubljenja radnih mjesta u Americi privlači pažnju sindikalnih udruženja, ostale organizacije rada podržavaju njegovog rivala, bivšeg guvernera Vermonta Howarda Deana. Još jedan potencijalni problem , kaže politički konsultant Larry Hass je što je vrlo teško tačno odrediti šta Gephardt misli o važnim pitanjima:

HASS: On je zasigurno umjeren, centrist. Ali ako pogledate neka druga pitanja, na primjer trgovinu, on se više ponaša kao protekcionist nego kao zagovornik slobodne trgovine. Tako da je teško kazati ko je on u stvari.: Kongresmen James Clyburn smatra da je takva osobenost dragocjena:

CLYBURN: Čini mi se da liberalizam ima svoje mjesto, konzervatizam ima svoje mjesto. A to je jedna od stvari koja se meni sviđa kod Dicka.U njemu možete vidjeti sve to, balans je ono što nam je potrebno.

Sam kandidat je samouvjeren i spreman za opće izbore na jesen.

GEPHARDT:Sve do kraja utrka će biti tijesna, ali mislim da ću pobijediti.Vrijeme je za promjenu, vrijeme je za predsjednika koji će se založiti za radnike ove zemlje.

Upravo zato Dick Gephardt namjerava da ostane u utrci tokom preliminarnih izbora u sljedeća četiri mjeseca.

XS
SM
MD
LG