Linkovi

HDZ Mostara ne prihvata prijedlog OHR-a oko uredjenja grada - 2004-01-08


Gradski odbor HDZ BiH Mostara danas je rezolutno poručio da neće prihvatiti nikakva rješenja za Mostar, koja su na štetu hrvatskog naroda, a koja bi mogao nametnuti visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ovo je saopšteno na današnjoj pres-konferenciji HDz-a Mostara, na kojoj je rečeno da bi visoki predstavnik mogao nametnuti rješenje da Mostar bude jedna opština, ali sa šest izbornih jedinica.

Predstavnici HDZ-a Mostara naglasili su kako su propali pregovori o uređenu grada, te da se predstavnici sva tri naroda nisu uspjeli dogovoriti o najbitnijim pitanjima, jer su, kako je rečeno, bošnjački predstavnici tražili ekskluzivitet za Mostar.

Što se tiče prijedloga, kojeg je predsjedavajući Komisije za Statut, Norbert Winterstein uputio visokom predstavniku, član GO HDZ-a, Vesna Pinjuh kaže da niko nema pravo da donosi odluke u ime hrvatskog naroda, bez tog naroda. O samom prijedlogu uređenja grada, rekla je:

”Po prijedlogu gospodina Wintersteina, što mi ne možemo prihvatiti, gradska općina Mostar-Sjever sa registriranih 4.500 birača davala bi tri vjećnika u Gradsko vijeće, kao i oćina Mostar-Jugozapad koja ima 26.000 registriranih birača. To bi značilo da bi za jednog vijećnika u općini Sjever trebalo tisuću glasova, a za jednog vijećnika iz općine Jugozapad 6 tisuća glasova.

Time bi praktično, naglašeno je, manjina vladala većinom. Logika mogućeg uređenja grada kao jedne opštine, ali sa šest izbornih jedinica, smatraju u HDZ-u, dovela bi do toga da Hrvati većinom pune budžet, a da njime neko drugi upravlja.

Cilj svega, naglasila je gospođa Pinjuh, jeste da se Hrvati bace na koljena, da se kriminaliziraju, da im se nametne epitet kriminogenog i fašistoidnog elementa.

Saopšteno je da je predsjednik HDZ BiH, Bariša Čolak uputio pismo Paddyju Ashdownu, u kojem ga je upoznao sa stavovima HDZ-a o pitanju uređenja Mostara.

XS
SM
MD
LG