Linkovi

Sarajevo: Prve presude za trgovinu ljudima - 2004-01-08


Visoki predstavnik Paddy Ashdown pozitivno je ocijenio prvu presudu Suda BiH za zlodjela u vezi sa krijumčarenjem ljudi. Sud BiH osudio je u utorak bivšeg prvog sekretara Ambasade BiH u Turskoj Dženanu Karačić na dvije i po godine, a njenog sina Mirzu Uštovića Karačića na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog krijumčarenja ljudi. Dokazani navodi optužnice terete Karačićeve da su se radi pribavljanja imovinske koristi od decembra 2002. do maja 2003. godine bavili nedozvoljenim prebacivanjem turskih državljana preko državne granice.

“Naročito sam zadovoljan što je ovaj krijumčarski lanac razbijen kroz odlučnu borbu protiv kriminala Državne granične službe i Ureda tužioca BiH. Sud BiH je djelovao brzo, učinkovito i nezavisno, što je pozitivno za ugled BiH u Evropi. Efikasno funkcionianje ovih bh. institucija pokazuje da BiH može biti punopravan partner u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije,ističe visoki predstavnik.

Pred Sudom BiH danas se pojavio i Milorad Milaković iz Prijedora, optužen sa još 17 osoba za organizovanu trgovinu ljudima i falsifikovanje isprava. Milaković, kojeg smatraju jednim od najvećih balkanskih trgovaca ženama, danas se ,iako je to bilo predviđeno,nije izjasnio osjeća li se krivim za djela za koja ga tereti optužnica, a zbog kojih je i uhapšen maja ove godine u Prijedoru. Izjašnjavanje je odgođeno za 10 februar.

XS
SM
MD
LG