Linkovi

Dragan Čavić: Ministar odbrane BiH mora biti Srbin - 2004-01-08


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić izjavio je danas u Banjaluci da zvaničnici ovog entieta i dalje ostaju pri stavu da novi ministar odbrane BiH treba biti iz ovog entiteta.

Republika Srpska ima ozbiljnu ustavnu i zakonsku argumentaciju da budući ministar odbrane Bosne i Hercegovine bude Srbin iz ovog entiteta i na tome će se politički istrajati. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, na prijemu povodom sutrašnjeg Dana Republike Srske, predsjednik ovog entiteta, Dragan Čavić izražavajući nadu da će u tom pogledu dobiti podršku bošnjačkih i hrvatskih zvaničnika.

»Republika Srpska mora dobiti svoga ministra odbrane u Savjetu ministara i mi smo spremni da u kratkom vremenu predložimo osobu koja zadovoljava sve zahtjeve i sve standarde koji su potrebni za vršenje ove značajne funkcije ministra odbrane Bosne i Hercegovine.«

Čavić je, takođe potvrdio da se na nivou institucija Bosne i Hercegovine priprema reformski paket od šest zakona koji se odnose na reorganizaciju Agencije za informacije i zaštitu-SIPE i da direktno pogađaju entitetska ministarstva unutrašnjih poslova i dovode do potpune reorganizacije policijskih snaga.

»Moja poruka svima koji u tome učestvuju je potpuno jasna. Bez Republike Srpske, njenih ovlaštenih predstavnika i njenog političkog stava ovu reorganizaciju nije moguće sprovesti.« I ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić je danas istakao da se najavljenom reorganizacijom i stvaranjem novih institucija samo povećava birokratizacija u policiji.

»Praviti neke nove birokratizovane institucije, zaista mislim da je apsurdno u vremenu u kome se nalazimo, u vremenu u kome živimo, posebno imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u čitavoj Bosni i Hercegovini.«

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić je danas odbacio i prijedlog zakona o Obavještajno bezbjednosnoj službe Bosne i Hercegovine.

»Mi smatramo da u onakvoj formi, kakvoj je(zakon) bio predložen, od strane komisije nije realan za implementaciju i tražimo da se u narednih 10-15 dana po ovom pitanju traže rješenja za organizaciju Obavještajno bezbjednosne službe koja zadovoljava potrebe entiteta ali i državne funkcionalnosti.«

Recimo i to da je danas najavljeno da će u 2004.godini Vojska Republike Srpske biti smanjena na 4 hiljade pripadnika dok će broj zaposlenih u Ministarstvu odbrane biti sveden na 479.

XS
SM
MD
LG