Linkovi

S. Tihić odgovorio Visokom predstavniku - 2004-01-08


Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić odgovorio je danas na pitanja koja mu je u vezi sa procesom imenovanja sudija i tužilaca u BiH prije dva dana uputio Ured visokog predstavnika.

Iako nije uobičajeno da član državnog predsjedništva i predsjednik najjače političke stranke odgovara na pitanja službenika međunarodne zajednice u svojoj zemlji, zbog bh. javnosti i većine dobronamjernih dužnosnika međunarodne zajednice odgovaram na pitnja koja su mi postavljena, kaže g Sulejman Tihić odgovarajući na pitanja koja su mu postavljena iz OHR.

On navodi kako mu je poznato da BiH ne može u EU bez profesionalnog i nezavisnog sudstva, da tome ne doprinosi politiziranje procesa imenovanja, kako je međunarodna zajednica sve više zabrinuta, te da to otežava prijenos nadležnosti na domaće institucije.

Tihić zna i da se u RS na konkurse prijavio relativno mali broj Bošnjaka, da svi dosadašnji pokušaji nisu uspjeli promijeniti stanje u RS, kao i da su dosad izvršena imenovanja u ovom bh. entitetu napredak u odnosu na prethodno stanje.

G Tihić dalje navodi da su, Bošnjaci neravnopravno zastupljeni na rukovodećim policijskim,sudskim i tužilačkim pozicijama.

Ova imenovanja su okončana i ne vidim mogućnosti da se na vodećim pozicijama osigura ravnopravnost bošnjačkog naroda, ističe predsjednik SDA, uz napomenu kako ignoriranje upozorenja i arogantan odnos spram utemeljenih primjedbi još više usložnjava problem.

Posebno brine činjenica, kaže on, da su na policijske, sudske i tužilačke pozicije, uključujući i najviše(!), imenovane osobe sa nedostojnom ratnom prošlošću, jer su slične funkcije obavljale i u vrijeme najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima, a ni do danas nisu učinile ništa na procesuiranju zločinaca. On konstatira kako ovakav način komuniciranja nije najbolji, te izražava nadu da ubuduće i neće biti potreban.

XS
SM
MD
LG