Linkovi

BiH najkompletniji angažman EU na stabilizaciji jedne zemlje - 2004-01-08


Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Havijer Solana uvjeren da će skori vojni angažman EU u Bosni i Hercegovini biti dio" do sada najkompletnijeg" angažovanja Unije na stabiliziranju jedne zemlje i njenoj pripremi za europsko članstvo. Za njega, Europa ima posebnu odgovornost prema svome balkanskom susjedstvu gdje će, predstojećih mjeseci, biti pozvana da "učini više".

Javier Solana je mišljenja da je Unija "spremna i voljna" da čini više na Balkanu, sudeći prema njegovom današnjem istupu sa govornice Nacionalnog foruma o Europi u Dublinu, u glavnom gradu Irske, odnedavno predsjedavajuće EU.

Za njega sigurnosna strategija Unije je sazdana na odgovornosti, prevenciji, sposobnosti i partnerstvu. Podsjećajući da će već maja ove godine Uniju sačinjavati 25 zemalja sa oko 450 miliona stanovnika, koji proizvode četvrtinu svjetskog bruto-nacionalnog dohotka, Solana je primjetio da na takvoj asocijaciji država leži "globalna odgovornost", posebno odgovornost za zbivanja u neposrednom europskom susjedstvu, poput Balkana.

Osvrčući se na Bosnu i Hercegovinu, Visoki predstavnik EU naglasio da će ta zemlja, uskoro, biti prvi slučaj gdje Unija istovremeno u pogon stavlja ekonomske, trgovinske, humanitarne, vojne i civilne instrumente, sve u jednom cilju- da stabilizira i ttransformira post-konfliktno društvo u takvo koje će boiti sposobno priključiti se jednoga dana Europskoj uniji.

"Često smo do sada pominjali koheziju- Bosna i Hercegovina će biti konkretan test naše sposobnosti da europska trgovina, razvoj, politički i sigurnosni instrumeniti slijede isti sadržaj", naglasio je Javier Solana irskim domaćinima, koji i sami odnos prema Bosni i Hercegovini i ostatku balkanskog regiona stavljaju visoko medju prioritete svoga šestomjesečnog predsjedavanja Unijom.

XS
SM
MD
LG