Linkovi

Gruzija izabrala novog predsjednika - 2004-01-07


Mikhail Saakashvili pobijedio je na predsjedničkim izborima u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji. Mikhail Saakashvili je bio vodja mirne revolucije, nazvane revolucijom ruže, kojom je u Gruziji skinut s vlasti predsjednik Eduard Shevarnadze, 23 Novembra. Prema komentarima izbornih promatrača , glasanje za novog predsjendika prošlo je bez nasilja ili velikih neregularnosti, a broj glasača bez presedana - njih 83 posto - izašlo je na glasačka mjesta.

Nakon izborne pobjede, gospodin Saakashvili je rekao: Znam da sam na sebe preuzeo vrlo težak teret. Ali, ako uspijem da nas ujedinim, mi možemo postati prosperitetna zemlja, i dokazati da smo u stanju stvoriti i živjeti u jednoj normalnoj zemlji.“

Mnogi izazovi stoje ispred novog predsjednika Gruzije. Nacionalna kasa je prazna, glavni grad je prenatrpan izbjeglicama, plaće radnicima kasne mjesecima, a korupcija se zavukla u svaki sloj društva. Nadalje, nekoliko regiona i dalje su izvan kontrole vlade. Gospodin Saakashvili kaže kako će nastaviti stazom ka zapadu, ali istodobno tragati za boljim odnosima s Rusijom. Novi predsjendik Gruzije govori putem prevodioca:

Jedan od prioriteta novog vodjstva jest da razvije bliske, prijateljske odnose s Rusijom. Mi imamo svoje interese, a naravno, Rusija je vele sila s vlastitim inetresima. Ipak, siguran sam da ćemo naći načina da poboljšamo odnose u nadolazećem periodu partnerstva.

Novi Gruzijski predsjednik, Mikhael Saakashvili je završio pravni fakultet u Sjedinjenim Državama, a služio je u vladi predsjednika Shavarnadzea kao ministar pravosudja, prije nego je dao ostavku na taj položaj. Gospodin Saakashvili je vodio prosvjede nedjeljama sve dok nije konačno, noseći ruže u rukama, s pristalicama ušao u zgradu gruzijskog parlamenta tijekom Shavarnadzeovog govora. Bivši predsjednik je potom dao ostavku. .. Jasno je da narod Gruzije želi ostvariti velike promjene. Kako je rekao Giga Bokeria, Saakashvilijev sljedbenik i ko-osnivač Instituta Slobode, ”Najveći je izazov to što mora provesti sve reforme koje tražimo od njega. To je ono u čemu Shevarnadze nije uspio, a to je ono što Saakashvili mora učiniti. Niko ne očekuje trenutačne rezultate. dat ćemo mu vremena. Ali, očekujemo da odmah počne poduzimati korake u pravom pravcu.“

XS
SM
MD
LG