Linkovi

Neka mir udje u svaku palatu, i svaku kolibu - 2004-01-07


Širom Republike Srpske danas je svečano obilježen jedan od najvećih hrišćanskih praznika,pravoslavni Božić.

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika,jutros je u crkvi Svete trojice u Banjaluci održana centralna božićna liturgija koju je,uz sasluženje više sveštenika i đakona služio,episkop banjalučki,vladika Jefrem.Tokom bogosluženja,pročitana je poslanica patrijarha srpskog Pavla a u obraćanju prisutnima,vladika Jefrem je,između ostalog,pozvao narod da otvori svoje srce Hristu jer će,kako je rekao,on u njih unijeti mir.

»Neka nas gospod blagoslovi,neka nam da snage da prihvatimo i shvatimo misao njegovog silaska i dolaska u svijet među nas. Još jednom, sve vas pozdravljam: mir božji, Hristos se rodi«

U jutrošnjoj božićnoj liturgiji učestvovalo je i srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Banjaluke a bogosluženju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić. Svečano je bilo i u ostalim pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske. Božićnu liturgiju u Trebinju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Grigorije,dok je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije jutarnju liturgiju služio u Bijeljini a potom u Tuzli.Centralna liturgija u Brčkom je održana u crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Srpskoj varoši a danas i sutra, povodom pravoslavnog Božića, u distriktu su neradni dani. Uz obilježavanje Božića, u selu Kravica kod Bratunca, danas je služen i parastos za 152 žrtve iz ove mjesne zajednice u proteklom ratu od kojih je 49-oro lica ubijeno, upravo, na Božić 1993. godine.

A kako je iz Sarajeva javio nas reporter Adnan Rodnic, proslava pravoslavnog Božića u BiH, počela je sinoć, tradicionalnim paljenjem Badnjaka.

Sveta arhijerejska liturgija u povodu ovog pravoslavnog praznika služena je jutros u sarajevskoj Sabornoj crkvi. Liturgiju je predvodio mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa sa sveštenstvom.

Pročitana je i Poslanica Patrijarha Pavla,poglavara SPC. Nakon čitanja Poslanice okupljenim vjernicima obratio se mitropolit dabrobosanski Njegovo Visokopreosveštenstvo Nikolaj pozvavši vjernike da se mole za mir, ne samo u Bosni i Hercegovini nego u cijelom svijetu, kako bi mir ušao u svaku palatu i u svaku kolibu. Božićne liturgije služene su i u drugim gradovima FbiH, i sa njih su se mogle čuti poruke mira i pozivi na poštivanje pravde i svih ljudi dobre volje.

U skladu sa tradicijom,vjernici Božić proslavljaju u krugu obitelji. Božić se obilježava i prigodnim manifestacijama u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, i SGV.

XS
SM
MD
LG