Linkovi

Princeza Diana vjerovala da princ Charles priprema njeno smaknuće - 2004-01-06


Prva formalna istraga smrti britanske princeze započeta danas u Londonu, mnogima daje nadu da će spekulacije oko njene smrti, šest godina nakon pogibije princeze Diane i njenog ljubavnika Dodi Fayeda u saobraćajnoj nesreći u Parizu, naći odgovor na sumnje o zavjeri.

Nije pouzdano da li će istraga koju vodi kraljevski istražitelj Michael Burgess otkriti ikakve nove detalje, ali je on danas pozvao londonsku policiju da pomogne u istrazi. Nakon današnjih, buduća salušanja će biti odgodjena za kasnije kako bi gospodin Burgess mogao provesti dalje istraživanje ovog slučaja.

Medjutim, uporedo sa prvim zvaničnim salušanjima, popularni britanski tabloid je odlučio da objavi ime visokog člana kraljevske porodice, koji je, kako je navodno vjerovala princeza Diana, kovao zavjeru njenog ubistva u automobilskoj nesreći. Princeza Diana je svoja strahovanja iskazala u pismu, objavljenom prošle godine u knjizi njenog glavnog sluge, Paula Burella, ali ime osobe koja je u to umješana je tada izostavljeno.

Danas je list Miror objavio to ime uz opravdanje da će se ono neizostavno pojaviti u javnosti. List je objavio dio iz pisma princeze Diane u kojem ona piše, deset mjeseci prije smrti, kako vjeruje da njen muž, princ Charls, planira automobilsku nesreću u kojoj bi ona bila ubijena.

Otac Dodi Fayeda, milijarder rodom iz Egipta, Mohammed al Fayed, koji vjeruje da su njegov sin i princeza Diana ubijeni, je u više navrata pozivao na punu i javnu istragu, ističući da je istraga kraljevskog istražitelja i previše ograničena.

Al Fayed je često govorio da vjeruje da su 36-to godišnja princeza Diana i njegov 42 godišnji sin žrtve zavjere koju su skovali ljudi koji su bili protiv njihove veze. On takodjer kaže da je bilo prikrivanja okolnosti u kojima se nesreća dogodila. Njegov glasnogovrnik, Chester Stern, kaže da je gospodin Fayed planirao prisustvovati na oba saslušanja i da je spreman svjedočiti ukoliko ga kraljevski istražitelj pozove.

Mnogi u Britaniji i širom svijeta, u različitom obimu, kako izgleda, dijele sumnje gospodina Fayeda, mada su prijatelji i rodbina princeze Diane odbacili tvrdnje o ubistvu i ostale glasine koje prate tu tragediju.

XS
SM
MD
LG