Linkovi

Detroit: Medjunarodni Sajam automobila - 2004-01-06


Sa početkom ove sedmice u Detroitu je otvoren Medjunarodni sajam automobila, jedan od najvećih i najprestižnijih u svijetu.

Medjunarodni sajam automobila u Detroitu je obično i mjesto gdje neki od najvećih svjetskih proizvodjača automobila predstavljaju nove modele.

Ove godine je Aston Martin pokazao svoj novi DB9 Volante, ručno gradjen sportski automobil, koji, kažu iz te komapnije, ubrzava od 0 do 100 kilometara za manje od pet sekundi i postiže najveću brzinu od 300 kilometara na sat.

Dizajniran od strane Henrika Fiskera, direktora za dizajn firme Aston Martin DB9 Volante je preuzeo stilski izgled prijašnjeg kabrioleta i sada se njegov krov može kompletno smjestiti u tijelo vozila ostavljajući mu blag i elegantan profil.

Proslavljajući 50-tu godišnjicu Ferraria u Sjedinjenim Državama, ovaj italijanski proizvodjač sportskih automobila, je otkrio svoj model 612 Scaglietti, ugladjeno moćno vozilo sa četiri sjedišta. Sa mašinom od 12 cilindera i 540 konjskih snaga 612 Scaglietti postiže maksimalnu brzinu od 310 kilometara na sat i prvi je model koji je Ferrari predstavio medjunarodnoj javnosti na američkom sajmu automobila. Kompletno tijelo novog Ferraria je napravljeno od aluminijuma, što ga čini lakšim i omogućava da od 0 do 100 kilometara na sat ubrza za 4,2 sekunde.

U isto vrijeme, Ford je u Detroitu predstavio svoj novi automobil, koji je nastao kroz obnovljene veze automobilske legende i poznatg vozača trkaćih automobila - Carroll Shelby. Novi Shelby Cobra je potpuno moderni dvosjed, kaže podpredsjednik Forda za dizajn J. Mays.

Prvi put u 55 godina Land Rover je pokazao novi koncept automobila, Range Stormer, koji ima novo-dizajniranu kontrolu ponašanja vozila u različitim uvjetima puta.

Jaguar je prikazao model RD-6, kojeg pokreće takozvano čisto dizel gorivo, i za kojeg komapnija tvrdi da će biti brži i ekonomičniji od prijašnjih modela.

Novi S40, koji će ovog proljeća doći u izložbene salone, daje Volvu značajno mjesto medju najboljim modelima malih automobila, koji će, kako analitičari procjenjuju, biti vrlo konkurentan u narednih nekoliko godina, sa ulaznim modelima Audia, BMW-a, Mercedesa i Saaba.

Više od 700 automobila je izloženo na Medjunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

XS
SM
MD
LG