Linkovi

Čuvena slika postala film - 2004-01-05


Tajna prelijepe mlade Holandjanke koja je pozirala za sliku, nakon brojnih eseja i kritičkih napisa, postala je i temom romana sa istim nazivom, a zatim, nedavno, i osnovom za istoimeni film Petera Webbera.

Priča se dešava u holandskoj luci Delft 1665. godine, u vrijeme naglog uspona holandskog trgovačkog kapitala - kad se centar Evrope seli sa juga ka sjeveru.

Sedamnaestogodišnja Griet, prelijepa djevojka, prisiljena je da izdržava porodicu nakon što joj je otac oslijepio u eksploziji. Posao sluškinje dobija u kući slikara Johana Vermeera, koji postepeno počinje da joj poklanja sve veću pažnju... Slijede intrige, ljubomore, osvete, ...i sve to u okružju tek napupale holandske gradjanske klase...

Nije to neobično, nije to raketna tehnologija. Jednostavno, radili smo film o jednom od najvećih slikara u istoriji umjetnosti i sebi, naravno, zadali: film i sam treba da izgleda kao njegova slika... Radi se o tome, da to nije bilo samo vrijeme Vermeera, nego čitavog niza velikih slikara, koji su umjesto božanskih počeli da slikaju prizore iz običnog života... Tragajući za atmosferom njihovih slika, mi smo samo krali od najboljih, kaže redatelj Peter Webber.

Djevojka s bisernom naušnicom počinje se prikazivati u američkim kinima 9. januara.

XS
SM
MD
LG