Linkovi

ICG: U BiH bez promjena - 2004-01-02


Redovan mjesečni pregled sigurnosnih prilika u oko 70 zemalja svijeta, koji priredjuje Medjunarodna krizna grupa, svrstao je Bosnu i Hercegovinu medju zemlje čije ukupne sigurnosne prilike nisu doživjele značajnije promjene tokom decembra sada već bivše 2003. godine. Slično je ocijenjena, primjerice, i Makedonija, dok se za Srbiju tvrdi da su je nedavni parlamentarni izbori uveli u period "političke nestabilnosti"

Za Bosnu i Hercegovinu mjesečni pregled sigunosnih analitičara Medjunarodne krizne grupe nalazi dobre i loše ocjene stabiliziranja, kakve su uknjižene tokom decembra 2003. godine. Tako se izuzetno važnim ocjenjuje nastavak integracije entitetskih vojski, kao i osnaženje državne carinske službe. U stabilizacijsko-sigurnosne "pozitivne poene" se ubraja i presuda Momiru Nikoliću od 27 godina, za učešće u srebreničkom masakru, kao i presudjenih 20 godina srpskom generalu Stanislavu Galiću, koji je zapovjedao snagama što su 44 mjeseca držale pod opsadom i terorom Sarajevo.

Kada je riječ o b-h putu ka europskim integracijama, pregled Medjunarodne krizne grupe pominje pozitivne ocjene Europske komisije, izrečene u Studiji izvodljivosti. Time, ukazuje se, na realnosti dobivaju šanse zemlje da uskoro započne pregovore oko oblika Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom.

Lošu ocjenu, prema autorima pregleda sigurnosnih prilika i stabilnosti u BiH, zaslužuje još uvijek nedovoljna suradnja sa Haškim sudom. Tu se, medjutim, ne propušta navesti da je učinjen korak ka organiziranju "domaćih" sudjenja za optužene za ratne zločine. Prvi korak su sredstva za pokretanje takvog suda, a ona su osigurana na donatorskoj konferenciji za Sarajevski sud za ratne zločine, održanoj krajem oktobra prošle godine u Hagu.

XS
SM
MD
LG