Linkovi

Oni su nas zauvijek napustili u 2003. godini - 2004-01-02


U 2003-oj izgubili smo ljude koji su nas zabavljali, ili utjecali na naša gledišta na svijet. Medju njima važni filmski stavaraoci, poput: japanskog redatelja Kinji Fukasakua, koji je napravio preko 60 često slavnih, i ponekad vrlo kontroverznih filmova.

Leni Reifenstahl, Njemica koja je kroz svoje filmove o nacističkom pokretu zadobila reputaciju kinematografskog genija, ali i propagandnog stručnjaka Adolfa Hitlera. Potom Elia Kazan, američki redatelj, oskarovac mnogo puta, i autor klasika poput Na dokovima New Yorka i Tramvaj zvani čežnja.

U protekloj godini smo izgubili i neke od glumačkih divova - Katherine Hepburn, prefinjene ljepote i ženstvenog duha, u svojoj 60-godišnjoj karijeri je dobila 6 Oskara. Gregory Peck, dobitnik Oskara za ulogu advokata Atticusa Fincha u kultnom filmu Ubiti pticu - rugalicu, često je nazivan najvećim filmskim junakom svih vremena.

Charles Bronson je bio Američki glumac, ali je zadobio medjuanrodnu slavu krajem 60-tih. Njegov kasniji film Posljednja želja, gdje glumi osvetnika, postao je veliki bioskopski hit.

Jedna od najuspješnijih i najvoljenijih figura u povijesti svijeta zabave bio je Bob Hope. Započeo je s vodviljima, zatim radio, Broadway, potom film i tv. U Sjedinjenim Državama Bob Hope se i danas smatra nacionalnim blagom.

Dvije hiljade treća je odnijela i mnoge druge uz koje smo mislili i djelovali.

Fred Rogers je bio domaćin emisije Susjedstvo gospodina Rogersa, čitavih 30 godina na američkoj tv. Na nježan način učinio je djecu, ali i odrasle da budu dobri sa svojim susjedima, i ljudima uopće.

Novinar David Brinkley je tijekom svoje 50-godišnje karijere pomogao u uspostavi televizije kao danas najmoćnijeg medija u sferi vijesti i mišljenja. On je dobio 10 nagrada Emmy, tri nagrade George Foster Peabody, i Predsjedničku Medalju Slobode, najveće civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama.

U protekloj su godini otišli zauvijek i oni čije se naslijedje proteže od mudrosti - do velokog zla: Afrički diktator Idi Amin , brutalni militantni vladar, vladao je Ugandom tijekom 70-tih, nazivajući Hitlera herojem, i , kako se navodi, ubivši za svoje vlade i do 500 hiljada stvarnih, i fiktivnih neprijatelja. Umro je i lider Kongresa afričkog jedinstva Walter Sisulu, koji je pomagao u borbi protiv apartheida čitavih 50 goidna.

Američki političar Strom Thurmond služio je u Senatu 48 uzastopnih mandata, dok nije napunio sto godina. Senator Thurmond je karijeru započeo kao vatreni zagovornik segregacije, ali je kasnije promijenio stavove u korist rasne integracije.

Madame Chiang Kai Shek, udovica bivšeg kineskog lidera, koristila je svoj šarm i odlično znanje engleskog za lobiranje u Washigntonu, i postala pokretačkom snagom nacionalizma na Taiwanu.

Umro je i naučnik koji je svijet promijenio na kolosalan način, na bolje ili na zlo, ne slažu se mnogi. Njegovo ime, Edward Teller, ima sinonim, otac Hidrogenske bombe. Teller je radio na razvoju atomske i hidrogenske bombe, kao i nuklearne energije. Teller je takodjer autor ideje o Inicijativi Strateške Obrane, što je obrambeni sistem postavljen u svemiru, koji još uvijek nije izgradjen.

Otišao je u 2003-oj i pisac George Plimpton, koji nam je predstavio kako je to biti u srcu akcije. Plimpton je bio i profesionalni igrač fudbala, boksovao je s bokserskim šampionom, i čak svirao trijangl u jednom filharmonijskom orkestru.

Izgubili smo i neka velika imena iz svijeta sporta.

Willie Shoemaker , proslavljeni džokej koji je jahao na više od 8 hiljada 800 šampionskih grla, u sudjelovao u Kentucky Derby-ju, ostavio je iza sebe karijeru dugu pet decenija.

Althea Gibson, prva tenisačica, američka crnkinja, i kao takva šamionka na svjetskom turniru. Dobila je 11 Grand Slam-ova, medju njima Wimbledon, French Open i US Open, i utabala stazu za crne sportašice koje su je slijedile.

I svijet muzike je izgubio neke od svojih zvijezda.

Saxofonista, kompozitor i jazz muzičar Benny Carter svirao je s gotovo svim veličinama jazza: Benny Goodmanom, Count Basiejem, Duke Ellingtonom, i Dizzy Gillespijem.

Umro je Barry White sa svojim dubokim sexy glasom - sinonim zavodljivosti i senzualnosti.

Umrla je Celia Cruz, koja je 50-tih pjevala u legendarnom Tropicana klubu u Havani. Prava kraljica Salse, sa snimljenih više od 70 albuma.

Otišao je zauvijek i Johny Cash - legenda country muzike, koji je, zajedno s Elvisom, pomogao i u radjanju rock n rolla.

Čovjek u Crnom, kako su ga zvali, rijetki je muzičar koji ima svoje mjesto u Holovima slavnih i Countryja i Rock n Rolla.

Jako mnogo dragih napustilo nas je u dvije hiljade trećoj.

XS
SM
MD
LG