Linkovi

Ambasador Clifford Bond ličnost godine - 2004-01-02


Američki ambasador u B i H, Clifford Bond je proglašen za ličnost godine u izboru banjalučkih Nezavisnih novina a mediji u Republici Srpskoj danas prenose izjavu ministra unutrašnjih poslova ovog entiteta, Zorana Đerića koji je poručio da je neophodno donošenje zajedničkog operativnog plana o hapšenju haških optuženika.

Izbor američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Clifforda Bonda za ličnost godine nametnuo se sam po sebi jer je ovaj diplomata rformi na političkom ali i humanističkom planu urezao najdublji pečat. Navodi se ovo, između ostalog, u obrazloženju uredništva Nezavisnih novina uz konstataciju da se gospodin Bond zalagao za reforme bez straha da će njihovim povlačenjem izazvati žestoke otpore u redovima vladajućeg establišmenta kaoi bez krajnjeg i skrivenog nauma da će mu to donijeti napredak u diplomatskoj karijeri. Bond je pobjedu u izboru za ličnost godine odnio prvenstveno zahvaljujući svojoj ulozi u reforomi odbrane u Bosni i Hercegovini pomirujući strasti i izvlačenjem kompromisa od strana koje su bile uključene u pregovore o ovoj reformi, navodi se u obrazloženju Nezavisnih Novina.

Inače, mediji u Republici Srpskoj danas prenose i izjavu ministra unutrašnjih poslova ovog entiteta, Zorana Đerića koji je poručio da bi sve nadležne entitetske i zajedničke institucije Bosne i Hercegovine trebale donijeti zajednički operativni plan o hapšenju haških optuženika. Ovaj plan bi, kako je istakao, morao postati obavezan za MUP Republike Srpske ali i obavještajne službe, SFOR, evropsku policiju,državnu graničnu službu i druge institucije koje sarađuju sa haškim sudom. Zoran Đerić je, takođe, saopštio da za godinu dana otkako je izabran za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske nije dobio nijednu informaciju niti od jedne obavještajne službe u vezi sa haškim optuženicima.

Za kraj i vijest da je noćas u Gornjem Pridjelu kod Doboja kamenovan međunarodni voz koji je saobraćao na relaciji Sarajevo-Budimpešta. Na vozu je polupano nekoliko prozora ali nije bilo povrijeđenih. Istraga je u toku, baš kao i o slučaju skrnavljenja pravoslavnog groblja u Šamcu gdje su nepoznati počinoci iščupali više drvenih krstova i razbacali cvijeće sa 15-tak nadgrobnih ploča.

XS
SM
MD
LG