Linkovi

Rat protiv terorizma u dvije hiljade i trećoj - 2004-01-01


Nakon napada na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine u borbi protiv terorizma ostvaren je veliki uspjeh. Terorističke ćelije razbijene su u Hamburgu, Milanu, Singapuru, Madridu, Londonu, Parizu i u mnogim drugim gradovima. Stotine miliona dolara koje su stajale na raspolaganju teroristima su zamrznute. Terorističke grupe koje su prednjačile po svojim aktivnostima uništene su. U preko stotinu zemalja više od 3 hiljade pripadnika al-Qaide i terorista povezanih sa tom organizacijom uhapšeno je i pritvoreno u okviru borbe protiv terorizma. U Pakistanu su snage sigurnosti uhapsile više od 500 osoba za koje se vjeruje da su operativci al-Qaide i zbačenog talebanskog režima. U Maleziji, Indoneziji i na Filipinima iza rešetaka je na desetine vođa terorističkih grupa povezanih sa al-Qaidom.

Najveće ostvarenje u ratu protiv globalnog terorizma je poraz režima Saddama Husseina u Iraku, poraz režima koji je teroristima pružao i podršku i utočište. Unatoč tom porazu, rat protiv protiv terorizma u toj zemlji još nije završen. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush rekao je da je Irak, od trenutka oslobođenja, postao magnet i za teroriste iz te zemlje i za one iz drugih zemalja:

BUSH: Al-Qaida i druge svjetske terorističke mreže shvataju da je poraz režima Saddama Husseina i njihov poraz. Lideri i članovi tih organizacija i grupa znaju da bi demokratski Irak, u srcu srednjeistočnog regiona, mogao biti poraz njihove ideologije zla i terora. Sloboda je prijetnja njihovom načinu života.

Al-Qaida je uveliko pogođena ratom protiv terorizma. Skoro svi al-Qaidini teroristi koji su direktno bili uključeni u organizaciju napada od 11. septembra sada su u zatvorima ili sasvim sigurno mrtvi - 65 procenata visoko-rangiranih al-Qaidinih lidera je ili uhvaćeno ili likvidirano. Ipak, kako je to istakao američki predsjednik, nedavni događaji - uključujući i pokušaje ubistva i pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, pokazuju da ne može i da ne smije doći do predaha u ratu protiv terorista:

BUSH: Neprijatelji slobode ne miruju tako da ni mi ne možemo zastati. Sjedinjene države neće predahnuti, nećemo se umoriti. Nećemo stati dok terorizam kao prijetnja civilizaciji ne bude uklonjen.

Civilizirane nacije će nastaviti rat protiv terorista bilo gdje da se oni okupljaju, bilo gdje da planiraju i bilo gdje da djeluju - takođe je istakao predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush.

XS
SM
MD
LG