Linkovi

Uskoro će biti nemoguće avione koristiti kao bombe - 2004-01-01


Tokom terorističkog napada 11. septembra nije se moglo učiniti mnogo nakon što su otimači preuzeli kontrolu u pilotskoj kabini. Međutim uskoro će to biti nemogućno uraditi -smatra profesor Edward Lee sa kalifornijskog univerziteta Berkley.

Možete vidjeti, da ako pilot usmjeri avion u zonu zabrane leta, avion će se moći okrenuti u drugom pravcu.

Sistem bi označio takozvane zone zabrane letenja oko gradova, nuklearnih postrojenja, vladinih zgrada ,drugih značajnih područja, a potom bi programirali te lokacije na kompjuterima putničkih aviona. Koristeći se globalnim navigacijskim sistemom kompjuter ,smješten u kabini, bi stalno pratio putanju aviona. Ukoliko bi avion trebao prići zoni zabrane leta kao što je Manhattan, sistem bi upozorio pilota da ga preusmjeri . Ukoliko pilot ne reagira , kompjuter preuzima kontrolu nad avionom , i niko u avionu ne može nakon toga preuzeti kontrolu nad letjelicom. Ponovo profesor Lee:

Upravo sada pilot čini sve da bi prišao crvenoj zoni, ali se avion ipak udaljava od crvene zone. Ukoliko pilot odustane od kontroliranja aviona, avion će napustiti zonu zabrane letenja.

Inženjeri Honeywella testiraju svoju vlastitu verziju. Jedan od njih Howard Glover demonstrira šta se dešava kada pilot pokušava usmjeriti avion pravo u planinu. Prvo, dolazi do upozorenja. Zatim kompjuter preuzima dužnost.

Glover: Onda, sistem aktivira auto-pilota i navodi ga da se udalji od opasnosti, aktivira se sigurnosni sistem. Avion zatim postiže veću visinu, okreće se ulijevo, udaljava od planine , te pilot više ne upravlja avionom.

Ovaj sistem će se morati podvrći detaljnijim testovima i potom odobrenju od strane vlade prije nego bude instaliran u putničke avione. Ukoliko sistem bude djelotvoran, kao što izgleda, i bude postavljen u svaki avion, teroristi ne mogu korisititi putničke avione kao bombe, kao što su to uraditi u septembru 2001. u New Yorku i Washingtonu.

XS
SM
MD
LG