Linkovi

Irska preuzela predsjedavanje Evropskom Unijom uz obećanje jačanja zajednistva - 2004-01-01


Današnjim podizanjem europske zastave u Dablinskom zamku, simbolično je obilježeno je šestomjesečno predsjedavanje Irske Europskom unijom.

Tim povodom je irski premijer, Bertie Ahern, najavljujući sadržaje kojima će se na europskom planu baviti zvanični Dublin, podsjetio na najvažniji: prvomajsko proširenje Unije za deset novih članica.

Politički promatrači naglašavaju i irsku odgovornost za sudbinu europskog ustava, nakon što je propao nedavni pokušaj euroskih lidera da postignu konsenzus oko sadržaja zajedničkog pravnog okvira funkcioniranja skore "porodice" 25 europskih nacija.

Irski ministar vanjskih poslova, Brian Cowen, plan osnaženja europskog jedinstva, kakav je, pored ostalog, sebi zacrtao Dublin, naziva "veoma ambicioznim",odajući priznaje proteklom italijanskom predsjedništvu EU za stvaranje "dobre osnove " za to.

On je uvjeren da su europske nacije do sada uspjele "dogovoriti put kojim se treba kretati".

"Dakle, irsko Predsjedništvo sada treba nastojati pojačati osjećaj zajedništva i mogućeg postizanja dubljeg konsenzusa", najavljuje sadržaj europske agende svoje vlade irski ministar vanjskih poslova, Brian Cowen.

Jedan od ciljeva irskog predsjednisstva EU u narednih šest mjeseci je što je više moguće popraviti oslabljene veze Europe i Amerike, "nakinute" razmiricama izmedju Washingtona i nekih europskih metropola oko pogleda na rješavanje iračke krize, pitenjem Medjunarodnog krivičnog suda, te nedovršenim pitanjem Europljana zatočenih u Guantanamu.

Kada je riječ o Balkanu, irsko Predsjedništvo će "usko suradjivati" sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom, u pravcu njihove pune integracije u europsku asocijaciju država. "Medjutim, progres u tom pravcu će ovisiti prvenstveno od zemalja regiona i njihove suradnje sa Unijom", upozorava se iz Dublina i ureda irskog Predsjedništva EU u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG