Linkovi

Zasnovana na činjenicama koliko i James Bond - 2003-12-31


Novela govori o ubistvu glavnog kustosa Mujeza Louvre u Parizu, čiju misteriju pokušava riješiti profesor na univerzitetu Harvard Robert Langdon . Profesor Langdon inače predaje vjerski simbolizam. Dio novele fokusira se na to da Langdon tvrdi da je Sveti gral, za koji se vjeruje sa je kalež Isusa Krista kojeg je koristiona Posljednjoj večeri, u stvari simbol ženskog roda. Autor Dan Brown nastoji podržati teoriju lika svoje knjige argumentima oličenim u nekim od djela Leonarda da Vincija. Pisac Brown se koristi da Vincijevom posljendjom večerom kako bi ustvrdio da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom. U knjizi profesor Langdon tvrdi da osoba koje sjedi do Isusa Krista na posljednjoj večeri nije Evangelist Sveti Ivan kako se to uobičajeno misli, već Marija Magdalena.On opisuje njenu talasastu crvenu kosu, nježno prekrštene ruke i prikrivena njedra.U knjizi se takodjer kaže da je Leonardo naslikao Isusa i njegovu Mariju Magdalenu u odrazu ogledala koji zajedno čine slovo M, koje može odražavati Magdalenino ime ili riječ matrimonium - brak.

Kao istoričar umjetnosti, moram reći da se radi o neistinama. Kao čitatelj znanstvene fantastike, radi se o izuzetno zabavnom stajalištu.

Elisabeth Pilliod je istoričarka umjetnosti. Ona spori ovakvo tumačenje Leonarda, i tvrdi da njegov Isus s Marijom Magdalenom predstavlja nešto drugo:

Sveti Ivan se naginje nazad ne kako bi se stvorilo slovo M, nego zato što gubi svijets od šoka.To je trenutak kada Isis Krist kaže : Jedan od vas koji sjedi za ovim stolom će me izdati. Njegovi sljedbenici, u šoku , razgovaraju jedni s drugima i pitaju se “Kako je to moguće?

U noveli se takođe spominje konzervativna katolička grupa ”Opus dei“ koja je plaćena da pronađe Sveti gral i ukloni Vrhovnika sionskih mudraca. Svećenik John Wauck, profesor književnosti na univerzitetu Sveti križ u Rimu, kaže da elementi kao što je Opus dei postoje unutar katolicizma, ali da je ono što je prikazano u Brownovoj knjzi čista naučna fantastika:

Knjiga je zasnovana na činjenicama koliko i filmovi o Jamesu Bondu. Da, Engleska postoji . Da, postoji britanska tajna obavještajna služba, ali je sve ostalo čista fantazija.To je manje - više ono što je i ova knjiga. Da, postoji katolička crkva. Da postoji legenda o Svetom gralu. Da, postoji Opus Dei, ali sve ostalo je manje više čista fantazija.

Usprkos ukazivanju na netačne činjenice, i Elisabeth Pilliod i John Wauck prepoznaju važnost ove knjige u jednom smislu - još jednom skrenuta pažnja na Leonarda i renesansnu umjetnost.

XS
SM
MD
LG