Linkovi

Sjedinjene Države pomažu žrtvama iranskog zemljotresa - 2003-12-30


Više od 28 hiljada ljudi je poginulo u zemljotresu u Iranu, najgorem u posljednje dvije decenije u cijelom svijetu. Odmah nakon što je saznao za strašne posljedice zemljotresa, predsjednik George W Bush je poslao izraze sućuti i rekao da su Sjedinjene države spremne pomoći narodu Irana. Ta je ponuda rado prihvaćena od strane iranskih zvaničnika i potom je američka vojska započela prevoziti tone i tone medicinske i druge pomoći za Iran, iz baza u Kuvajtu. Nakon što bi američki teretni avioni sletjeli u grad Kerman, prema novinskim izvješćima, američki vojnici su zajedno s iranskim zajedno radili na istovaru pomoći.

Sjedinjene Države su takodjer poslale u Iran tim specijalista za prirodne nesreće, kaže Adam Ereli, glasnogovornik State Departmenta:

ERELI: Što se tiče State Departmenta, US AID je poslao jedan tim od 7 članova u grad Bam, zajedno sa još 77 tehničara i medicinskih pomoćnika. Taj tim treba da obezbijedi hitnu humanitarnu pomoć žrtvama zemljotresa u Bamu.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose s Iranom više od dvije decenije. Medjutim, smrt i razaranje prouzročeni zemljotresom, kako je naglasio glasnogovornik Ereli, tragedija je koja nadilazi politiku:

ERELI: Rekao bih da smo spremni da nastavimo pružati pomoć i odgovoriti na potrebe žrtava ove tragedije, najbolje kako se bude moglo, i ako nastave od nas to tražiti.

Kako je to rekao predsjednik Bush: ”Misli svih Amerikanaca s iranskim su žrtvama i njihovim obiteljima, u ovim teškim trenucima.“

XS
SM
MD
LG