Linkovi

Neslužbena Federacija Anarhista djeluje pismima - bombama - 2003-12-30


Prema nalazima europskih istražitelja, Iz Bologne je odaslano pismo s eksplozivom koje je pristiglo u ponedjeljak u haško sjedište Eurojusta, agencije EU za koordinaciju rada nacionalnih pravosudja članica Unije. Bologna i nepostojeća adresa napisana na omotnici bila je i polažno mjesto paketa za Unijinu policijsku organizaciju, Europol, takoder u Hagu a istražitelji pretpostavljaju da je bolonjska pošiljka i pismo napunjeno eksplozivom poslano na adresu predsjednika Europske centalne banke, Jean-Claude Tricheta. Pred katolički Božić je poklon- paket sa knjigom, baterijom i nešto zapaljivog praha eksplodirao, srećom bez posljedica, u rukama predsjednika europske Komisije Romana Prodija u njegovom talijanskom domu.

Nepoznati posiljalac iz Bologne je, prema istažiteljima, pripadnik grupe anarhista koji eksplozivnim poštanskim pošiljkama napadaju na simbole Unije – predsjednika europske Komisije, predsjednika Centralne europske banke, Europol i Eurojust. Istragu o ovome su formalno otpočeli Nijemci, s obzirom da je u Frankfurtu sjedište centralne europske finansijske insitiucije, a nedugo zatim se uključio i Interpol.

Veza izmedju bolonjskih pošiljki s ekplozivom nije još službeno potvrdjena, iako su paketi krenuli iz istog grada i s iste, nepostojeće, adrese. U strahu od novih napada su pojačane mjere u, za praznike opustjelim europskim institucijama u Bruxellesu, a belgijske vlasti su zatražile od službi sigurnosti Europskog Parlamenta, Vijeća ministara i Europske komisije viši stupanj pripravnosti i pažnje, tražeći poseban oprez prema pošiljkama koje stižu iz Bologne.

Jedan od desžurnih glasnogovornika Europske komisije potvrdjujeviši stepen opreza, najavljujući pojačane mjere sigurnosti koje će od početka redovne radne sedmice, narednog ponedjeljka, pratiti predsjednika Komisije Prodija.

Vrlo brzo je bombaška kampanja anarhista iz donedavno nepoznate skupine "Neslužbene federacije anarhista" povezala nekoliko europskih policija u intenzivnoj prednovogodišnjoj potrazi za teroristima kojima europski mediji pripisuju želju za povratkom nekoliko desetljeća u prošlost, kada su teroristički napadi bili italijanska svakodnevica.

XS
SM
MD
LG