Linkovi

Zemljotres u Iranu: Do sada otkrivena tijela 25 hiljada žrtava - 2003-12-29


Zvaničnici u Iranu kažu da su otkrivena tijela 25 hiljada žrtava zemljotresa koji je zahvatio jugoistok te zemlje, i da se očekuje da će ih biti još.

Iranski vrhovni lider, ayatollah Ali Khamenei, i predsjednik Mohammad Khatami su posjetili istorijski grad Bam, kako bi se i lično uvjerili u obim štete.

Ayatollah Khamenei se zavjetovao da će ponovo izgraditi srušeni grad, snažnji i bolji, kako je rekao, nego prije.

Iranski zvaničnici kažu da se potraga za preživjelim nastavlja, ali je vjerovatnoća da će još biti preživjelih, veoma mala.

Preko dvije hiljade ljudi su spašeni iz ruševina u subotu i nedjelju. Jedan medjdunarodni tim je danas opozvao traganje, ukazujući na malo nade da nakon 72 sata ima još preživjelih. Experti kažu da je to najduži period u kojem osoba zatrpana ispod ruševina može preživjeti.

Neki zvaničnici su izrazili bojazan da bi broj mrtvih mogao dostići 40 hiljada.

Spasilačke ekipe iz raznih krajeva svijeta su se pridružile iračanima u pretraživanju ruševina ispod kojih je ostalo jako malo mjesta koje bi ljudima omogućilo da prežive dok čekaju pomoć.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni Richterove skale zahvatio je grad Bam u ranim jutarnjim satima kada je većina stanovnika bila u krevetima u svojim domovima. Teški krovovi, često prekriveni betonom kako bi spriječili kišu, obično stoje na zidovima od cigle pravljene od gline i slame i sušene na Suncu. Takvi zidovi, prilikom zemljotresa nisu mogli izdržati težinu krovova. Kada su zidovi popustili, krovovi su pritisli ruševinu ostavljajući jako malo zraka za moguće preživjele.

Avioni iz više zemalja sa pomoći i ekipama sa psima tragačima stigli su u glavni grad pokrajine Kerman. Medju njima je bio i američki vojni transportni avion C-130, uprkos dugogodišnjim zategnutim diplomatskim odnosima i činjenici da je predsjednik Bush Iran označio kao jednu od zemalja koje sa Irakom i Sjevernom Korejom čine osovinu zla. C-130 Hercules je prvi američki avion koji se spustio u Islamsku republiku Iran od krize sa američkim taocima u 1981. godini.

XS
SM
MD
LG