Linkovi

Ekstremni sport: Ronjenje ispod leda - 2003-12-29


U zimskim mjesecima ronjenje je zasigurno posljednja stvar koja bi ljudima pala na pamet, ukoliko niste osoba koja voli avanture. Kad se radi o ronjenu ispod leda, avantura se čini još izazovnijom. Zima je hladna u mjestu Cascade Range u saveznoj državi Washington. Ovaj podvodni sport čeka na one koji su spremni rukovati motornom pilom.

”Ronićemo ispod leda.“- kaže jedan od ronioca.

Ono što je za ove ronioce izazov, za mnoge je ludost. Za jednog od njihovih prijatelja zaroniti u ledenu vodu je izazov.

Nekolicina njih željni avanture došli su na Riblje jezero kako bi ronili ispod leda. Ronioci za ovu priliku trebaju specijalnu opremu i dodatni trening. Razlog je kristalno jasan. U drugim okolnostima, ukoliko ronilačka oprema zakaže, ronioci mogu izroniti na površinu vode. U ovom slučaju oni to nisu u mogućnosti uraditi.

”Kada plivate ka površini susretne se sa barijerom, pločom leda koja spriječava dostupnost zaliha zraka.“- kaže jedna o njih.

Ronioci umiru kada im se njihova oprema sledi ili pokvari. Neki od njih mogu postati dezorjentirani i zatočeni ispod leda.

”Postoji samo jedan način da se spasite, a to je da pronađete otvor kroz koji ste i ušli u vodu.“

Zato se ronioci vežu sa konopom, koji ih vodi do otvora u ledu.

”Vidite mnoge neobične stvari. Na primjer, kada mjehurići zraka udaraju u led, izgleda kao da se raspršuju mjehurići žive. Ja sam na primjer pokušao uz pomoć mjehurića napisati svoje ime.“

Pošto je temperatura vode nešto iznad nule, ronioci ne ostaju dugo pod ledom.

”Hladno je, jako je hladno.“

”Fantastično je. Ja sam probao toliko ludih stvari, a ovo je jedna od njih u kojoj jako uživam.“

”Ja sam uvijek sretan kada se vratimo na površinu u istom broju. To je uvijek uspjeh.“

Ovo ledeno jezero savezne države Washington će i dalje biti izazovno mjesto za ronioce koji uživaju roniti pod ledom.

XS
SM
MD
LG