Linkovi

Izbori u Srbiji: Pobjeda Šešeljevih radikala - 2003-12-29


Ultra-nacionalisti su na parlamentarnim izborima u Srbiji odnijeli veliku pobjedu. Medjutim, kako se procjenjuje Srpska radikalna stranka, sa 82 od ukupno 250 nema dovoljno mjesta u Parlamentu da bi oformili i koalicionu vladu.

Preliminarni rezultati pokazuju da je ekstremna nacionalistička partija, koja je bila u savezu sa bivšim jugoslovenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, odnijela pobjedu, ali nije osvojila većinu potrebnu da formira vlastitu vladu.

Neovisni Centar za slobodne izbore i demokraciju, je danas saopćio da nepotpuni rezultati pokazuju da je Srpska radikalna stranka dobila 82 mjesta u državnom parlamentu. Demokratska partija Srbije je osvojila 53, i Demokratska partija 37 mjesta.

Medjutim ovaj Cantar je takodjer saopćio da tri reformističke pro-demokratske partije su u mogućnosti da drže 42 posto glasova, što je dovoljno da blokira kontrolu parlamenta od strane nacionalista.

Na ulicama Beograda danas su pomješana osjećanja. Jedni su zadovoljni ističući da je to volja birača, dok su drugi razočarani ponovnim vraćanjem nacionalista.

Neuspjeh post Miloševićevog vodjstva zemlje, koalicije nekoliko pro-demokratskih grupa čije je jedinstvo kuliminiralo nakon 2000-te i zbacivanja režima Slobodana Miloševića, doveo je do razočaranja kod mnogih i ponovnog okretanja čvrstolinijašima.

Srpska radikalna strankaje profitirala i od dubokih anti-Zapadnih osjećanja birača podstaknutih NATO-vim bombardovanjem Srbije tokom kosovske krize 1999. godine.

Prominentni analitičari predvidjaju, ukoliko se umjerenije partije ponovo ne ujedine, da bi moglo doći do novih, prijevremenih izbora, i još većeg uspjeha Srpske radikalne stranke. Analitičari uz to predvidjaju da uz ojačane nacionaliste, čak i da ostanu u opoziciji, vlada u Srbiji više neće biti toliko pro-zapadnjačka i liberalna kakva je bila nakon zbacivanja Slobodana Miloševića.

Lider radikala, Vojislav Šešelj se ranije ove godine predao Haškom sudu, pridruživši se Slobodanu Miloševiću, koji je izručen Medjunarodnom sudu za ratne zločine od strane pro-zapadnog vodjstva zemlje.

Šešeljev zamjenik, i ključna figura Srpske radikalne partije, Tomislav Nikolić je pobjedu partije posvetio, kako je rekao, Šešelju i drugim srpskim zatočenicima u Hagu, očito aludirajući na Slobodana Miloševića.

Obojica, Šešelj i Milošević, i pored toga što su u pritvoru Haškog tribunala bili su kandidati na izborima. Dvojica drugih optuženika Haškog tribunala, takodjer su bili kandidati na izborima u Srbiji.

Radikali otvoreno pozivaju na stvaranje Velike Srbije, i zavjetovali su se da će prekinuti diplomatske odnose sa ključnim ratnim rivalom Hrvatskom.

Oni su se takodjer zakleli da neće isporučiti Haškom sudu najtraženije optuženike za ratne zločine, bivšeg lidera Bosanskih Srba Radovana Karadžića i njegovog glavnog vojnog zapovjednika, generala Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG