Linkovi

Pakstan spreman na ključne koncesije oko Kasmira - 2003-12-26


Više od pedeset godina su Pakistan i Indija u zavadi oko statusa pograničnog regiona Kashmira. Medju spornim pitanjima je bilo i pitanje da li održati plebiscit u Kashmiru kako bi se ljudima dozvolilo da izaberu hoće li se priključiti Indiji ili Kashmiru. Sada u nastojanju da okonča ovaj nesporazum, pakistanski predsjednik Pervez Musharaf kaže da je njegova zemlja spremna pokazati veću fleksibilnost oko referenduma u Kashmiru ukoliko to može voditi napredku u rješavanju spora.

Gospodin Musharaf kaže da i Indija i Pakistan treba da pokažu fleksibilnost uoliko žele riješiti ovo pitanje: Došli smo do tačke otpoljavanja u odnosima. Narod Indije i Pakistana želi riješenje sporova, uključujući spor oko Kashmira. Ukoliko ne dodje do političkog dijaloga, ko pobjedjuje, a ko gubi? Umjereni su oni koji gube, a ekstremisti oni koji dobijaju, i to je upravo ono što se ovdje dešava već godinama.

Prijedlog predsjendika Musharafa oko Kashmira otvorio je mogućnost riješavanja pitanja koje je već predugo dovelo do zategnutih odnosa izmedju Indije i Pakistana, i dva puta vodilo u otvoreni rat.

Glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher kaže da Sjedinjene Države pozdravljaju prijedlog: Mi mislimo da je konstruktivno odustajanje od zahtijeva za referendumom o statusu Kashmira. Mi vjerujemo da je angažiranje na jačanju uzajamnih mjera medjusobnog povjerenja, kakve su poduzete u posljednje vrijeme od obje strane ozbiljan korak u smanjivanju napetosti. Važno je da obje zemlje nastave u pravcu prevladavanja razlika i postizanja trajnog mira.

XS
SM
MD
LG