Linkovi

Težak zemljotres u Iranu - 2003-12-26


Zemljotres je pogodio istorijski grad Bam oko 5:30 ujutro po lokalnom vremenu. Izvješteno je o mnogim žrtvama i velikoj šteti. Iranski državni mediji kažu da je većina zgrada u Bamu, udaljenom oko hiljadu kilometara od Teherana, srušena. Mnogi ljudi, kako se izvještava, ostali su ispod ruševina.

Kada se radi o broju žrtava, moglo bi ih biti i do 10 hiljada, rekao je jedan od iranskih parlamentarnih zastupnika nakon što je razgovarao salokalnim zvaničnicima. Iranska državna televizija je izvjestila da je najmanje 4 hiljade ljudi ubijeno, a oko 30 hiljada drugih povrijedjeno i da je srušeno oko 60 posto grada. Telefonske komunikacije sa gradom su u prekidu.

Iranska vlada je formirala Krizni Centar na oko 200 kilometara sjeverno od Bama i sprovodi glavnu akciju spašavanja. Pet helikoptera, dva transportna aviona C-130 i članovi Crvenog polumjeseca su rasporedjeni u region. Zvaničnici upućuju apel za doniranje krvi, ćebadi i ljekova.

Geološko mjerenje koje su sprovele Sjedinjene Države kaže da je glavni zemljotres bio jačine 6,7 stepeni Richterove skale, što može izazvati ozbiljne štete, a nakon njega je usljedila serija manjih potresa.

Nekoliko seizmičkih linija prolazi kroz Iran, koji je često izložen zemljotresima. Posljednji veći zemljotres u toj zemlji, snage 6,3 stepena Richterove skale dogodio se 2000. godine kad je poginulo više od 220 ljudi.

Najstrašniji zemljotres u modernoj istoriji Irana dogodio 1990. godine. Tada je u potresu jačine 7 stepeni Richterove skale stradalo 35 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG