Linkovi

Špijuniranje u Republici Srpskoj - 2003-12-25


Obavještajno bezbjednosna služba Repulike Srpske je tokom 2001.godine pratila aktivnosti haškog tribunala i SFOR-a u Bosni i Hercegovini i informacije o tome dostavljala najvišim zvaničnicima ovog entiteta, pišu današnje Nezavisne novine.

Informacije o povlačenju 120 američkih vojnika iz baze Mekgavern kod Brčkog, prije njihovog odlaska i podaci o formiranju timova haškog tribunala u Bosni i Hercegovini, koje je tokom ljeta 2001.godine prikupila obavještajno-bezbjednosna služba Republike Srpske su dostavljane najvišim zvaničnicima ovog entiteta. Tvrdi se ovo u današnjem izdanju banjalučkih Nezavisnih novina koje objavljuju i dokumenta sa potpisom direktora Obavještajno bezbjednosne službe Republike Srpske, Riste Zarića, o ovim aktivnostima.

U tekstu se navodi da su ovim informacijama raspolagali tadašnji predsjednik Republike Srpske, Mirko Šarović i predsjednik Vlade Mladen Ivanić. Ove navode, Mirko Šarović je potvrdio ali je demantovao da je bilo špijuniranja SFOR-a ili haškog suda. Ne vidim da je neko radio nešto protiv zakonito niti bih to nazvao špijuniranjem, istakao je Šarović, naglašavajući da je moguće da je Obavještajno bezbjenosna služba ove informacije dobila od pojedinih zvaničnika haškog tribunala.

Međutim, neimenovani sagovornik Nezavisnih novina iz Haškog tribunala je saopštio da je nemoguće da se ovakve informacij dostavljaju Obavještajnoj službi prije svega što je ova služba uradila vrlo malo na otkrivanju osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Reagovao je i aktuelni ministar inostranih poslova B i H, Mladen Ivanić koji je demantovao da je dobijao bilo kakve izvještaje o praćenju aktivnosti pripadnika SFOR-a i haškog tribunala koji bi mogli predstavljati njihovo špijuniranje.

Inače, Nezavisne novine tvrde da ova dokumenta posjeduje i glavni tužilac haškog tribunala, Karla del Ponte te da ih je u više navrata koristila kao dokaz da vlasti Republike Srpske ne sarađuju sa haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG