Linkovi

U SAD i dalje bojazan da Al Qaida planira dodatne napade - 2003-12-25


U Sjedinjenim Državama i dalje postoji bojazan da članovi Al Qaide planiraju dodatne terorističke napade. Kako izvještava Laura Keel, sigurnosne mjere su pojačane na aerodromima, mostovima i elektro centralama.

Američki zvaničnici su posebno zabrinuti zbog mogućnosti otimanja aviona. Obavještajni podaci pokazuju da obučeni piloti Al Qaide možda rade za inostrane avio kompanije, te da su spremni izvesti samoubilačke napade. Sjedinjene Države vrše pritisak na neke zemlje kako bi pojačale sigurnost i provjere uposlenika avio kompanija ili kako bi sumnjivim posadama odbili pravo na slijetanje u Americi. U Washingtonu je raspoređeno proturaketno naoružanje. Iz Pentagona kažu da borbene patrole lete iznad određenih gradova i postrojenja, te su neke zračne baze stavljene u stanje pune pripravnosti. Američki ministar odbrane Ronald Rumsfeld kaže: Ako pitate da li ozbiljno, kažem da jeste. Ljudi to ne rade ako situacija nije ozbiljna.

Američki zvaničnici kažu da su ključne mete mogućih napada kemijska i nuklearna postrojenja. U Kansasu, pristup jezeru inače otvorenom za posjetitelje je zatvoren. U New Yorku, New Jersy-ju i Connecticatu, policajci i nacionalna garda su pozvani da osiguravaju aerodrome, tunele, mostove, vozove i postrojenja. Zapovjednik njujorške policije Raymond Kelly.

”Živimo u izmijenjenom svijetu kao rezultat terorističkih napada od 11. septembra. Moramo uraditi sve što možemo kako bi zaštitili grad, te to zahtijeva jače prisustvo uniformiranih lica sa teškim naoružanjem.“

U Luizijani je pojačano osiguranje luka. Pukovnik Jay Mayeaux upozorava da bi infrastruktura mogla biti glavna meta: Smatramo da je kritična infrastruktura ovih gradova ili objekata koji mogu biti napadnuti, te da bi posljedice bile katastrofalne za ekonomiju.

Upozorenje se ne tiče samo američkog tla. U najnovijem upozorenju iz State Departmana se kaže da američka vlada i dalje ostaje duboko zabrinuta zbog sigurnosti vlastitih građana u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG