Linkovi

BOŽIĆ - BLAGDAN MIRA - 2003-12-25


Božić je slavljen i obilježen širom svijeta. Predsjednik Bush Božić sa porodicom provodi vrijeme u predsjedničkom odmaralištu Camp David, na domak Washingtona. Sa predsjednikom je supruga Laura, njihove kćerke bliznakinje i njegovi roditelji, bivši predsjendik George Bush i njegova supruga Barbara. Predsjednik i prva dama planiraju u petak otputovati na svoj ranč Crawford u Texasu gdje će dočekati Novu Godinu, prije povratka u Washington.. Božić je obilježen i tradicionalnim obraćanjem pape Ivana Pavla Drugog vjernicima na trgu svetog Petra, u Betlehemu, mjesto Kristovog rođenja, u Bagdadu i Afganistanu među amričkim vojnicima.

Papa Ivan Pavao Drugi je u svojoj božićnoj poruci zatražio od Boga da spasi čovječanstvo od pošasti terorizma. Govoreći pred hiljadama vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa je molio za kraj ratova u svijetu. On je takodjer istakao kako je težak put ka miru na Srednjem Istoku, hitno potreban zemlji Isusovog rodjenja. I ove je godine papa, po već ustaljenoj tradiciji Božić čestitao na 62 različiota jezika.

U Bethlehemu, gdje zbog trogodišnjih izraelsko-palestinskih sukoba više i nema turista, uglavnom je lokalno stanovništvo prisustvovalo božićnoj procesiji prema Crkvi Svetog rodjenja , izgradjenoj na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, rodjen Isus Krist.

U Bagdadu, misu ponoćnicu za američke vojnike predvodio je nadbiskup Edwin O“Brien. U svojoj propovijedi on je, pored ostalog rekao, da su razlozi prisustva američki snaga u Iraku sve ono što se dešavalo u posljednji 30 godina u toj zemlji - tiranija, masovna smaknuća, gasne komore, hapšenja.

I u Afganistanu su američki vojnici, obavljajući redovne vojničke zadatke, proslavili Božić. Ulicama Bagrama danas je prošla kolona vojnih vozila specijalno ukrašenih za božićnu paradu. U skladu sa kršćanskom tradicijom služena je i misa ponoćnica. Uz mnoge američke vojnike i vojnici iz njemačkog kontingenta međunarodnih snaga iskoristili su mogućnost da putem video-snimka pošalju pozdrave svojim najmilijim.

XS
SM
MD
LG